Liderul PDL Cluj, consilierul judeţean Rareş Rusu se arată indignat de afacerile imobiliare ale lui Gheorghe Vuşcan, prefectul judeţului Cluj, şi îi cere socoteală acestuia pentru că şi-a ascuns averea faţă de opinia publică:

„Domnule Vuşcan, dacă cumva nu vă găsiţi pixul pentru a vă semna demisia de onoare, vă pot oferi o hartă turistică să vă ajute să îl găsiţi!

Se pedepseşte, conform Articolului 249 Cod Penal, cu închisoare de la 1 lună la 2 ani sau cu amendă penală fapta de neglijare a atribuţiilor legale de serviciu. Adică neglijenţa în serviciu.
Vă descriu următoarea situaţie:

1) Avem Legea nr. 340 din 12 iulie 2004, privind prefectul şi Instituţia Prefectului, conform căreia la cap IV, privind atribuţiile prefectului, art. 24 alin. 1 lit. g: „asigură împreună cu autorităţile şi organele abilitate ducerea la îndeplinire în condiţiile stabilite prin lege a măsurilor de pregătire şi intervenţie pentru situaţii de urgenţă”;

2) Avem prevederile Anexei la Ordinul Prefectului nr. 434 din 25.10.2013, privind Regulamentul de organizare şi funcționare a Instituției Prefectului județului Cluj, potrivit căreia prefectul în conformitate cu Cap. II, Art. 4, 1.g,: “dispune, în calitate de preşedinte al Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, măsurile care se impun pentru prevenirea şi gestionarea acestora şi foloseşte sumele special prevăzute în bugetul propriu cu această destinaţie”.

3) Avem situația gestionată extrem de prost în teren cu ocazia accidentului aviatic din data de 20 ianuarie 2014, din cauza căreia, prin neintervenție, conform prevederilor legii, s-a ajuns la decesul a două persoane, respectiv pilotul Adrian Iovan și medicul rezident Aurelia Ion. Vă reamintesc faptul că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, prefectul este preşedinte al Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă.

Constituie neglijență în serviciu faptul că domnul prefect Gheorghe Vușcan nu a acționat conform prevederilor legii pentru a constitui Celula de criză a Inspectoratului pentru Situații de Urgență în așa fel încât să nu se producă pierderi umane – în intervalul orar dintre ora în care a fost alertat cu privire la accident, respectiv ora 16.20, și până la ora la care, de unul singur, în afara desfășurării extraordinar de inutile de forțe, un localnic a ajuns primul la locul accidentului, respectiv ora 21.13.

Consider ca în activitatea prefectului Gheorghe Vuscan sunt 2 autogoluri majore! Primul şi l-a administrat umblând prin munţi cu o hartă turistică în loc să se conformeze şi să îşi respecte atribuţiunile conferite de lege şi să constituie Comitetul judeţean de criză! Din cauza neglijenţei sale în serviciu, putem spune, au murit 2 oameni. Nu fac afirmaţia că dânsul ar fi principalul vinovat, dar este o veriga importantă în lanţul cauzal al neglijenţei în serviciu, care merge ca şi răspundere penală până la nivelul primului ministru. Ideea este că pentru a afla persoanele care se fac vinovate de proasta gestionare a situaţiei de urgenţă trebuie pornit de undeva. Altfel ne putem confrunta cu astfel de situaţii si nu e cazul ca acest sistem incompetent să mai omoare nişte români. Motiv pentru care solicit demiterea prefectului Gheorghe Vușcan.
Al doilea autogol nu este aşa de spectaculos, domnul prefect si l-a administrat propriei cariere şi imagini ca persoană publică, omiţând să îşi declare în totalitate averea. Un motiv în plus pentru demiterea prefectului.

Consider ca sunt suficiente date pentru ca organele îndreptăţite ale statului să îşi facă datoria” afirmă într-o declaraţie de presă consilierul judeţean al PDL Cluj, Rareş Stelian Rusu

NapocaNews