România este pe locul al treilea în UE într-un top al celor mai puternice creşteri ale comerţului retail în luna decembrie faţă de luna similară din 2012, de 5,9%, depăşită numai de evoluţiile din Luxemburg şi Polonia, faţă de un avans modest de 0,1% la nivelul Uniunii Europene.

Comerţul retail a scăzut cu 1% în zona euro în luna decembrie faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit datelor Eurostat.

Sectorul retail s-a contractat în opt state UE şi a crescut în alte 14, notează Eurostat.

Cele mai abrupte scăderi au fost înregistrate în Germania (-2,4%), Belgia (-1,9%) şi Finlanda (-1,3%), iar cele mai puternice creşteri în Luxemburg (9,4%), Polonia (6,7%), România (5,9%) şi Bulgaria (5,6%).

Faţă de luna noiembrie, comerţul cu amănuntul a scăzut în decembrie cu 0,8% în UE, respectiv cu 1,6% în zona euro. România a înregistrat o creştere modestă, de 0,6%, potrivit datelor Eurostat.

Portugalia (-5,8%), Spania (-3,6%) şi Germania (-2,5%) au raportat cele mai puternice contracţii lunare ale sectorului retail în decembrie, la polul opus plasându-se Marea Britanie (plus 2,6%), Malta (2%) şi Irlanda (1,4%). Datele Eurostat sunt ajustate sezonier şi pentru variaţia numărului de zile lucrătoare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.02.2014