Procesatorii de carne de melc Rolux din Haţeg (Hunedoara) şi Bioprod din Avrig (Sibiu) se numără printre primii 20 de exportatori de preparate din carne din economie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, la zece luni.

În primele 11 luni ale anului trecut, exporturile de carne de melc procesată s-au ridicat la 4,5 milioane de euro, în creştere cu 2,2% faţă de întreg anul 2012. Firmele locale au livrat la extern circa 724 de tone de carne de melc la un preţ mediu de 6,2 euro/kilogram.

„Producţia merge în totalitate la export pentru că în România nu există o piaţă pentru astfel de produse. Noi expotrăm către compania-mamă din Franţa şi ei trimit la rândul lor către alte pieţe, o mare parte ajungând în Germania“, a explicat Simona Roşu, administratorul Rolux, cu afaceri de 2,7 mil. euro anul trecut din procesarea cărnii de melc.

Exporturile de carne de melc reprezintă însă doar o mică parte din afacerile făcute în străinătate de procesatorii locali de carne. În ultimii nouă ani exporturile de mezeluri şi preparate din carne au crescut de nouă ori şi au depăşit anul trecut pragul de 100 de milioane de euro. Cei mai mari exportatori sunt Convenience Prod (Johann Gierlinger), Transavia (Ioan Popa) şi Aldis Călăraşi (familia Naghi).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2014