Abrogarea legii privind politicile lingvistice de către Parlamentul de la Kiev a fost comentată duminică la Digi24 de către jurnalistul cernăuțean Marin Gherman, de la Radio Ucraina Internațional, acesta atrăgând atenția asupra faptului că “aceasta este o lege care nu determină unitate socială, ci dezbină”.

În opinia jurnalistului, anularea legii privind folosirea limbilor regionale îi afectează prea puțin pe românii din Ucraina, pentru că, deși era în vigoare de un an și jumătate, aceasta nu era aplicată și nu a adus schimbări semnificative în viața minorității române.

”Beneficiile acestei legi n-au fost atât de mari cum se consideră în România sau în Uniunea Europeană. Era o lege mai mult formală, care nu a schimbat situația privind utilizarea limbilor minorităților naționale, ci pur și simplu a conservat situația folosirii limbii (materne, n.red). Administrațiile locale continuau să utilizeze limba în mod obișnuit, iar în comunitatea rusă era doar o constatare a faptului că ei au dreptul să comunice în limba rusă acolo unde locuiesc. Pentru românii din Ucraina, cred că anularea legii nu o să schimbe radical situația, fiindcă legea respectivă nu garanta sau nu motiva comunitatea românească să își utilizeze limba, ci, pur și simplu, conserva juridic o anumită situație” – a explicat Marin Gherman.

A fost o lege moartă

Un alt român din nordul Bucovinei, Liviu Rusu, vicepreședintele organizației Junimea, a declarat că este de acord aproape 100% cu cele spuse de Marin Gherman.

”A fost o lege moartă, care, în afară de niște decizii declarative ale unor consilii locale privind adoptarea statutului regional al limbii minoritare, nu a mișcat nimic. Atât în primării, cât și în școli și alte instituții, toată documentația a continuat să se facă în limba de stat, în ucraineană. Legea a existat, dar nu a produs consecințe. Însă atât Constituția, cât și celelalte legi privind limble minorităților asigură suficiente drepturi. Problema în Ucraina este că legile nu sunt respectate și implementate” – a afirmat Liviu Rusu pentru Digi 24.

Sursa:ChernivtsiNews.com