În Ucraina, preşedintele interimar Oleksandr Turcinov, l-a demis cu puţin timp în urmă pe şeful Statului Major al armatei, după ce în urmă cu două ore preşedintele a convocat Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare.

Atat aeroportul din Simferopol cât și cel din Sevastopol sînt acum ocupate de comandouri inarmate cu mitraliere si arme automate. Potrivit unor informaţii, bărbaţii înarmaţi din zona acestor aeroporturi sunt chiar membri ai serviciului de spionaj al armatei ruse, GRU, care ar fi ajuns în Crimeea în cursul nopţii. Ministrul de interne Arsen Avakov a calificat asta drept o invazie militară și ocuparea teritoriului național.

Parlamentul Ucrainei a lansat un apel către SUA, Anglia și Rusia să garanteze suveranitatea țării. Parlamentul a cerut Rusiei să se abțină de la orice măsuri care ar putea submina suveranitatea Ucrainei, în conformitate cu un memorandum din 1994.

Statele Unite, Marea Britanie şi Rusia au fost garanţii independenţei Ucrainei, în Memorandumul de la Budapesta, semnat în 1994, în schimbul renunţării sale la armele nucleare, după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, din care făcea parte.

Parlamentul cere Moscovei să inceteze orice manevre care ar pune in pericol integritatea teritorială a Ucrainei. Deputații mai cer și organizarea unei sesiuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

NapocaNews