Rusia acuza Opozitia din Ucraina de faptul ca atenteaza la suveranitatea statului si la ordinea constitutionala, precum si de faptul ca nu a reusit sa isi indeplineasca promisiunea in cadrul intelegerii de pace si a cerut Vestului sa intervina.

„Opozitia nu numai ca nu a reusit sa isi indeplineasca niciuna din obligatiile sale, ci si are deja noi solicitari, urmand linia de conducere a unor extremisti armati si pogromisti ale caror actiuni reprezinta o amenintare directa la adresa suveranitatii Ucrainei si a ordinii constitutionale”, anunta CNBC.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a spus ca presedintele Vladimir Putin a vorbit vineri la telefon cu Brack Obama si i-a cerut acestuia „sa foloseasca orice mijloc pentru a opri actiunile ilegale ale radicalilor si sa aduca evenimentele intr-un mediu constitutional”, potrivit Montreal Gazette.

Sambata, ministrul de Externe rus a vorbit cu secretarul de stat John Kerry si i-a spus acestuia ca sustinatorii Opozitiei au refuzat sa predea armele si au preluat efectiv controlul asupra capitalei Ucrainei.

La inceputul zilei de sambata, ministrul de Externe rus a vorbit cu omologii sai din Germania, Franta si Polonia, care au intermediat intelegerea dintre presedintele Victor Ianukovici si opozitie. Ianukovici a fost de acord sa se organizeze alegeri aceasta vara si sa renunte la o mare parte din puterea sa, dar sustinatorii opozitiei au continuat sa faca presiuni pentru demiterea presedintelui.

Parlamentul l-a demis sambata pe presedintele Ianukovici, cu 328 de voturi pentru. Alegerile prezidentiale anticipate au fost stabilite pentru 25 mai.