Înalta Curte de Casţie şi Justiţie a decis vinerea trecută, prin sentinţă definitivă, ca terenul de 33,7 hectare de la Şapca Verde să se întoarcă la starea juridică din 1999, conform cotidiantr.ro.

Practic, ICCJ a respins ca nefondat recursul declarat de pârâta SC POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTITII SA Floresti împotriva deciziei civile nr. 52/2013 din 05 aprilie 2013 si a încheierii de sedinta din 22 martie 2013, ambele pronuntate de Curtea de Apel Cluj–Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal. În 1999, printr-un act notarial, dezvoltatorul de atunci al Polus Center a intrat în posesia terenului, de la SC Agroindustriala SA. Acum, tocmai acest act a fost anulat. După 1999, pe terenul respectiv au urmat o serie de revendicări ale unor proprietari precum Asociaţia Fii Mănăşturului sau urmaşii grofului Mikesi. Au urmat o serie de procese, atât pe linie de fond funciar/revendicări, cât şi pe linie de litigii juridice. În 2011 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis irevocabil anularea contractului privind cedarea a 21 de hectare din zonă, de către Agroindustriala, către Polus. Instanţa a motivat atunci că Agroindustriala (o subsidiară a Fondului Proprietăţii Naţionale, care obţinuse terenul de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară) a încredinţat direct terenul şi nu prin licitaţie. USAMV a ieşit apoi din ecuaţie, ea fiind „despăgubită” de dezvoltatorul proiectului Polus.

În ciuda acestei situaţii juridice extrem de litigioase, printr-o Hotărâre de Guvern, supectată mult timp ca fiind una cu dedicaţie pentru situaţia de la Cluj, dezvoltatorul, Arpad Paszkany, a putut obţine autorizaţia de construire şi apoi a început construcţia propriu zisă a Polus Center. Ulterior, Polus Center a fost vândut de către TriGranit la Grupul austriac Immofinanz, în urma unei tranzacţii anunţate la 210 milioane de euro.

Revenind la decizia de acum a ICCJ, aceasta a anulat actul din 1999 dintre Agroindustriala şi Polus, practic, acum, toate cele 33,7 hectare fiind libere a fi revendicate/retrocedate, pocesele în acest sens curgând din 2000. Mai puţin de 18% din suprafaţa amintită este ocupată de Polus Center, restul putând fi restituit în întregime. În ceea ce priveşte terenul ocupat, pentru acesta se vor stabili despăgubiri.

Sursa: Cotidianul