Membrii Asociației Studenților Creștini Ortodocși Cluj îl vor comemora în acest sfârșit de săptămână, în intervalul 15-16 februarie, pe Valeriu Gafencu, supranumit Sfântul închisorilor, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc în 18 februarie, 62 de ani. Cu acest prilej, tinerii de la A.S.C.O.R. vor participa într-un pelerinaj în care vor vizita Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului” de la Izvorul Mureșului și închisoarea de la Târgu Ocna, unde Valeriu Gafencu și-a dat sufletul în mainile Domnului, după o luptă aspră pentru credință. În incinta unității de detenție, tinerii vor participa la o slujbă de Parastas oficiată în memoria ”stâlpului de foc al spiritualității creștine din închisorile comuniste”, așa cum este numit Valeriu Gafencu.

În cursul pelerinajului tinerii vor vizita și Mănăstirea Diaconești, unde vor participa la slujbele oficiate în cadrul așezământului monahal.

Valeriu Gafencu s-a născut la 24 ianuarie 1921, în Basarabia. În toamna anului 1941, la vârsta de 20 de ani, în condițiile în care Mișcarea Legionară era scoasă în afara legii, Valeriu Gafencu a fost arestat și condamnat la 25 de ani de închisoare. Pe durata detenției, Valeriu Gafencu a îndurat toate umilințele la care a fost supus, luptând pentru credința în Hristos, care i-a dat puterea de a fi un mărturisitor până la moarte.

Alexandra Andereș, Sursa: Radio Renasterea