Doi sportivi tineri, cu un potenţial imens de creştere, nu vor mai participa la JO de la Soci, pentru că li s-a defectat sania. Teodorescu şi Şovăială urmau să se alinieze azi, la ora 16:15 (ora României), în finala de 20 a probei de dublu. Cei doi nu au beneficiat de o sanie de rezervă. Absenţa din concursul de azi privează România de o prezenţă în proba de ştafetă

Oficialii COSR nu au putut fi contactaţi

Forul român susţine pe siteul www.cosr.ro că Şovăială şi Teodorescu s-au prezentat cu sania de rezervă, dar „directorul concursului nu a mai permis înscrierea echipajului”.

Conform programului iniţial, Alexandru Andrei Teodorescu (21 de ani) şi Nicolae Radu Şovăială (21 de ani) urmau să debuteze la complexul Sanki azi, de la ora 16:15, în finala de sanie dublu masculin. Dar, de aseară, pe pagina oficială a siteului competiţiei, echipajul tricolor nu mai e inclus printre participanţii aflaţi la start! Ca şi la skeleton, lupta pentru medalii se dă între 20 de concurenţi (sau echipe) dar pe pagina electronică sochi2014.com au rămas, la proba la care se calificaseră românii, doar 19 echipaje. Nu e menţionată cauza ciudatei absenţe şi nici pe profilurile celor doi nu au survenit modificări.

Nu s-au acomodat cu sania de împrumut

ProSport a aflat cauza incredibilă din care olimpicii români şi-au văzut visul sfărămat. Pentru că în timpul sesiunii de debut de pregătire sania a fost avariată, celor doi li s-a interzis iniţial să mai concureze. Teodorescu şi Şovăială nu au beneficiat de un sanie de rezervă, dar organizatorii le-au reaprins rapid speranţele. Ruşii din complexul Sanki le-au oferit o sanie pentru a intra până la urmă pe gheaţă, însă, conform unor apropiaţi, echipajul nu a reuşit să se obişnuiască, până la începerea următoarelor trei sesiuni de antrenament, cu accesoriul surogat. Conform regulamentului, Alexandru şi Nicolae nu au mai izbutit să facă saltul spre concursul propriu-zis.

Reacţia COSR

Oficialii Comitetului Olimpic şi Sportiv Român susţin, potrivit unei ştiri publicate pe siteul forului de lângă Arcul de Triumf, că românii s-ar fi prezentat cu sania de rezervă, dar directorul competiţiei nu şi-a mai dat avizul. „În ciuda faptului că reprezentanţii noştri s-au prezentat cu sania de rezervă, directorul competiţei nu a permis înscrierea echipajului în întrecerea olimpică programată a avea loc mâine, 12 februarie (n.r. azi). Oficialii au invocat noile măsuri de siguranţa impuse după Jocurile Olimpice de la Vancouver, din 2010, când, de asemenea, înainte de finalul primei curse de acomodare cu pista, georgianul Nodar Kumaritashvili, 21 de ani, a zburat în afara spaţiului de competiţie, accidentul soldandu-se cu moartea sportivului”, scrie sursa citată. Interesant este faptul că la sporturile de iarnă, dacă un concurent posedă o „rezervă”, echipamentul e identic cu cel pe care se bazează iniţial. Deţine aceleaşi caracteristici şi, de regulă, trece de ochiul avizat al oficialilor de concurs.

6.000 de euro costă o sanie ultramodernă

Reacţia lui Teodorescu

Copilotul Alexandru Teodorescu, unul dintre cei mai buni sportivi români de la sanie, nu şi-a putut iniţial reprima instinctul de a le împărtăşi prietenilor momentul delicat. Pe pagina sa de facebook, olimpicul de 21 de ani a postat un mesaj centrat pe ideea: „Din motive care nu ţin de noi, vreau să vă spun că nu vom mai concura în finala de miercuri… Zilele următoare vă voi explica de ce…”. Postarea a fost menţinută doar aproximativ 30 de minute pe facebook, iar apoi a fost ştearsă. Alexandru este nepotul realizatorului TV Victor Ciutacu.

1.500 de euro costă o sanie semi-uzată

REGULI ÎNTR-UN CONCURS DE SANIE

La start, sportivul stă în poziţia aşezat şi se împinge câţiva metri pentru a obţine viteza necesară coborârii cu ajutorul unor mănuşi speciale pentru contactul cu gheaţa. Mânuşile sunt accesorizate cu „gheare”, care îl ajută pe sportiv la împingerea în gheaţă.
În timpul cursei, sportivul stă culcat pe spate, cu picioarele înainte.
În urma desfăşurării a două sau patru manşe, prin cumularea timpilor, se stabileşte clasamentul.
Sosirea fără mănuşi sau fără o altă componentă a echipamentului, în afară de vizor, duce la descalificarea concurentului.

Sursa: Pro Sport