După ploaia de gloanţe din Piaţa Independenţei din Kiev, noul drum spre vest al Ucrainei este bombardat cu veşti îngrijorătoare care anunţă prăbuşirea iminentă a economiei, panică în sectorul bancar şi default dacă ţara nu primeşte în câteva săptămâni ajutor extern, iar cea mai rapidă sursă de finanţare ar fi Fondul Monetar Internaţional, o instituţie cu sediul la Washington. Cel mai mare creditor al Ucrainei este Franklin Templeton, un fond american de investiţii care deţine o treime din datoria în obliga­ţiuni internaţionale a ţării.

Din datoria internă şi externă de 73 de miliarde de dolari a Ucrainei anul acesta ajunge la scadenţă echivalentul a 12 mi­liarde de dolari, din care 3 miliarde de dolari reprezintă plata unei datorii către FMI. Ministerul de finanţe al ţării a aver­tizat că are nevoie de asistenţă financiară externă de 35 de miliarde de dolari în următorii doi ani şi de ajutor urgent în următoarele două săptămâni. Acest deficit nu va putea fi acoperit nici măcar cu împrumutul incert de 15 miliarde de dolari promis de Moscova Ucrainei când ţara şi-a schimbat cursul spre Rusia sub ghidajul fostului preşedinte Viktor Ianukovici, acum acuzat de trădare.

Însă rezervele băncii centrale se epui­zează rapid, ajungând de la 20,4 miliarde dolari la sfârşitul lunii decembrie la 18 mld. dolari la 31 ianuarie.

Zf.ro