Isărescu: Dacă am lua doar Bucureştiul, şi mâine am intra în euro. Dar ce facem cu Las Fierbinţi sau alte locuri la 100 km? Şi ele trebuie să intre în zona euro.

România ar putea să ajungă peste şapte ani la un nivel al PIB/locuitor de circa 60% din media UE şi ar putea adopta euro în 2021 dacă ar înregistra anual o creştere economică mai mare cu trei puncte procentuale (pp) pe an faţă de media UE, în timp ce dacă diferenţialul va fi de doar 2 pp, vor fi necesari 10 ani.

„Pentru ca nivelul PIB/locuitor să ajungă la circa 60% din media UE, ar fi necesari 10 ani cu un diferenţial de creş­tere economică de 2 puncte procentuale pe an în favoarea României, 7 ani cu un diferenţial de 3 puncte procentuale pe an sau 5 ani cu un diferenţial de 4 puncte procentuale pe an faţă de media UE“, a declarat ieri Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. În prezent nivelul PIB/locuitor (PPS) este la circa 50% din media UE.

Plasarea datei-ţintă pentru intrarea în zona euro ar putea fi oportună la/către finalul unei perioade de acalmie politică din perspectiva ciclului electoral, iar o astfel de perioadă ar fi 2021-2023, conform unei broşuri distribuite la eveniment. Anul trecut economia a crescut cu 3,5%, dar pentru 2014 este anticipată o încetinire la circa 2,3%. PIB-ul UE a urcat cu 0,1%. Termenul anterior pen­tru adoptarea euro a fost 2015.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.02.2014