Fostul campion mondial la box Vitali Kliciko, candidat la alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina, a avertizat Moscova împotriva unei idei de a acorda azil fostului preşedinte Viktor Ianukovici, într-un interviu pentru presa germană, publicat joi.

„În acest moment se discută intens despre faptul cum se va comporta Rusia cu Ianukovici. Nu pot decât să-l avertizez pe preşedintele rus (împotriva unei idei) de a-l primi pe Ianukovici şi de a acorda astfel azil unui dictator însetat de sânge. Ianukovici trebuie să răspundă pentru actele sale în faţa unui tribunal ucrainean”, a declarat Kliciko, citat de cotidianul german Bild.

În opinia lui Kliciko, Ianukovici, pentru care miercuri a fost emis un un mandat de arestare internaţional, s-ar putea afla în Crimeea.

De asemenea, el a afirmat că nu-şi poate „imagina” o posibilă intervenţie a Rusiei în Ucraina, deoarece „niciuna dintre părţi nu doreşte o escaladare a tensiunilor”.

„Urmărim cu îngrijorare reacţiile Rusiei”, a afirmat Kliciko.

El a subliniat că „Uniunea Europeană joacă un rol foarte important” în gestionarea acestei crize şi ar fi bine ca ea joace un rol de „mediator”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat, miercuri, verificarea pregătirii pentru luptă a trupelor din centrul şi vestul Rusiei, în apropiere de Ucraina, potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu.

Şoigu a anunţat, de asemenea, consolidarea protecţiei flotei ruse în portul din Sevastopol, situat în Crimeea, unde au loc maniefstaţii pro şi contra autorităţilor centrale.

Ulterior, Washingtonul a avertizat Moscova că orice intervenţie militară în Ucraina ar fi o „eroare gravă”.

Sursa: Mediafax