Manifestare de tradiţie la Cluj-Napoca, Zilele Artei Bizantine a ajuns în acest an la cea de a 10-a ediţie. Evenimentul se va desfăşura în perioada 10-11 martie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi la Catedrala mitropolitană din municipiu, şi va cuprinde expoziţii, dezbateri şi un program de cântări bizantine.

Cea de a 10 ediţie a Zilelor Artei Bizantine de la Cluj-Napoca debutează pe 10 martie, de la ora 18:00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei cu un vernisaj al expoziţiei realizate de Grupul „Sfântul Ioan Damaschin“, sub genericul „Concepte în arta bizantină“.

La vernisaj vor participa Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de teologul Radu Preda şi membrii Grupului „Sfântul Ioan Damaschin“, condus de asist. univ. dr. Sorin Albu de la Universitatea de Arte şi Design, Cluj-Napoca.

Vernisajul va fi urmat de un concert de muzică bizantină susţinut de grupurile „Sfântul Ioan Damaschin“ şi „Deisis“.

Liturghie la Catedrala mitropolitană

În a doua zi, pe 11 martie, programul va debuta la ora 8:00 cu Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca. Răspunsurile la slujbă vor fi date de grupurile „Sfântul Ioan Damaschin“ şi „Deisis“. Apoi, potrivit asist. univ. dr. Sorin Albu, organizatorul evenimentului, ziua va continua cu o dezbatere publică pe tema „Cât de bizantini mai suntem?“. Evenimentul va avea loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca cu începere de la ora 16:00, cu participarea invitaţilor, între care se vor afla teologul Radu Preda, sociologul Simion Pop şi arhitectul Călin Chifăr. Curatorul evenimentului este asist. dr. Sorin Albu, de la Universitatea de Arte şi Design, Cluj-Napoca.

Grupul „Sfântul Ioan Damaschin“ organizează periodic diverse manifestări dedicate artei bizantine, aici fiind cuprinse în special expoziţii de icoane şi master-class-uri de cânt bizantin, în parteneriat cu instituţii din ţară şi de peste hotare. Grupul susţine întoarcerea la izvoare, la tradiţie, în ceea ce priveşte arhitectura, muzica şi pictura.

Alexandra Andereş, Sursa: Ziarul Lumina