Senatorul PSD Şerban Nicolae a propus ca orice cetăţean care dezvăluie informaţii din dosarele penale să fie pedepsit cu 3 ani de închisoare. Senatorul a depus o modificare a Codului Penal prin care susţine că dezvăluirea de informaţii nepublice din dosarele penale să fie incriminată. Senatorul a explicat că a făcut modificarea pentru a clarifica prevederile Codului Penal. Şerban Nicolae a fost avocatul fostului senator Cătălin Voicu, condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru corupţie, scrie Gandul.info.

Sub motivaţial îmbunătăţirii Codului Penal, senatorul PSD Şerban Nicolae a propus sancţionarea cu pedepse de 3 ani de închisoare pentru toate persoanele care publică informaţii din dosarele penale. Senatorul susţine că divulgarea de informaţii din dosarele de corupţie ar reprezenta o infracţiune gravă şi că cei responsabili trebuie să fie traşi la răspundere. Senatorul îşi motivează proiectul legislativ spunând că prevederile din actualul Cod Penal sunt imprecise.

Senatorul PSD a propus pedeapsa cu închisoarea pentru toţi cetăţenii români care dezvăluie ”informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată tin curs de cercetare”.

Deşi propune pedepse drastice, senatorul a folosit în propunerea sa foarte multe formulări vagi, fără să definească în mod clar ce înseamnă „dezvăluire” şi „informaţie” în sensul modificării Codului Penal.