Potrivit gandul.info, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut, marţi, că protestatarii de extremă dreapta din Ungaria ar fi trebuit să manifesteze în Ungaria, şi nu în România, nici la Târgu Mureş şi nici în alte localităţi. El a făcut declaraţii la Palatul Parlamentului, întrebat despre incidentele de luni de la Târgu Mureş.

“Cei care au venit şi au protestat din Ungaria, vorbesc de extrema dreaptă, ar trebui să protesteze în Ungaria. Noi ne-am delimitat de ei, nu noi am organizat, nu noi i-am invitat. Când vine un grup de extremă dreaptă din Ungaria sau de oriunde eu cred că fiecare om cu valori şi principii democratice trebuie să se delimiteze”, a spus liderul Uniunii.

Extremiștii maghiari la care se referă Kelemen Hunor și care au participat la un marș neautorizat în Târgu Mureș la care s-au îmbrâncit cu jandarmii sunt de fapt membrii ai organizației “Miscarea tinerilor din cele 64 de comitate” (HVIM) din Covasna, Harghita și Mureș, nu din Ungaria. HVIM, organizație care militează pentru anularea Tratatului de la Trianon și alipirea Transilvaniei la Ungaria, are numeroase filiale în județele din Transilvania. Iar atitudinea UDMR față de această organizație este una de încurajare a manifestărilor sale, în niciun caz de delimitare fața de aceastea.

Fac apel la arhiva blogului meu pentru a ilustra un pic care este atitudinea UDMR față de HVIM în România:

– HVIM a defilat vineri, 15 martie 2013, la Târgu Secuiesc, în deschiderea paradei dedicată Zilei maghiarilor de pretutindeni, manifestare la care a participat și vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt (detalii aici). UDMR nu s-a dezis de extremiștii de la HVIM în acest caz.

– În 2011, Consiliul Judetean Covasna, condus de UDMR-istul Tamas Sandor, a finanțat cu suma de 2000 de lei „programul cultural” Szekely Sziget al celor de la HVIM (detalii aici).

– În 2011, primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras, a autorizat HVIM să vândă recuzită revizionistă la Zilele Sfântu Gheorghe (detalii aici).

– În februarie a.c. criminalul de război Wass Albert a fost omagiat de membrii HVIM în două orașe conduse de primari UDMR, în incinta unor clădiri publice (detalii aici)

– În decembrie 2013 membrii HVIM au tulburat marșul de Ziua Națională de la Sfântu Gheorghe (detalii aici). UDMR nu a condamnat gestul HVIM.

– În noiembrie 2012 membrii HVIM au participat alături de UDMR la un miting revizionist la Sfântu Gheorghe (detalii aici).

– În octombrie 2013 liderul neo-fasciștilor de la Jobbik a fost prezent la marele marș al secuilor organizat de UDMR în Covasna (detalii aici). UDMR nu s-a delimitat de el.

Și lista poate continua…

Dan Tanasa