Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) lanseaza azi o analiza a sistemelor de acordare a burselor sociale in universitatile din Romania care aduce in atentie cat de ineficient este sistemul de burse in sustinerea reala a studentilor proveniti din familii sarace sau orfani, care nu isi permit sa urmeze studiile fara sprijin din partea statului.

In realizarea acestei analize, ANOSR a trimis solicitari catre toate universitatile de stat din Romania in vederea colectarii de date referitoare la situatia sistemului de burse din universitati, la care nu au raspuns decat 22 de universitati. Desi universitatile sunt obligate ca in baza legii liberului acces la informatii de interes public sa furnizeze aceste date, realitatea arata ca mai mult de jumatate dintre acestea nu sunt transparente si ascund date ca cele legate de abandonul universitar sau masurile luate de universitate pentru reducerea acestui fenomen.

Chiar daca sistemul de burse cuprinde burse sociale si burse pe criterii de performanta pentru care se dau aceeasi bani de la Minister, urmand ca universitatea sa decida cum ii imparte, analiza ANOSR arata faptul ca universitatile acorda o atentie extrem de mica studentilor cu cazuri sociale. Din fondul total de burse, universitatile aloca, in medie, doar 14,77% catre bursele sociale, restul fondului fiind folosit pentru burse acordate pe criterii de performanta. Astfel, s-a ajuns in situatia in care bursele sociale sunt aproximativ de 3 ori mai mici decat prevede legea. Chiar daca Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior recomanda ca bursele sociale sa fie de 575 de lei in vederea acoperirii costurilor de cazare si masa, in realitate universitatile aloca in medie 222 de lei pentru o bursa de acest fel. Acest lucru arata faptul ca universitatile sunt centrate pe stimularea performantei, fara sa tina cont de echitatea sistemului, de situatia studentilor cu probleme financiare si de asigurarea de sanse egale la educatie pentru toti tinerii din Romania.

De asemenea, situatia indica faptul ca Ministerul nu are niciun interes sa urmareasca daca banii pe care ii da universitatilor isi ating cu adevarat obiectivul si nici nu are o politica coerenta, sustenabila, de reducere a abandonului universitar. Acest lucru este intarit de faptul ca Ministerul nu are date clare privind rata de abandon universitar pentru anul universitar trecut, de exemplu, ANOSR fiind singura structura interesata de acest aspect si care trage semnale de alarma privind ineficienta sistemului actual de burse.

Analizand abandonul universitar pentru promotia de studenti care a finalizat studiile in 2013 si care s-au inmatriculat in 2007 (pentru programele de studii de 6 ani), in 2009 (pentru programele de studii de 4 ani) si in 2010 (pentru programele de studii de 3 ani), ANOSR a constatat ca 39.07% dintre studenti au abandonat studiile pana la momentul in care ar fi trebuit sa le finalizeze. Practic, aproape jumatate dintre studentii din aceasta promotie care s-au inscris in anul I, au fost nevoiti sa renunte la studii din varii motive.

Analiza arata ca cei mai multi dintre studentii care au abandonat au renuntat la studii fie in anul I (48%), fie in ultimul an de studii (40%). In studiul ANOSR privind implementarea Procesului Bologna in Romania lansat in 2012, organizatiile studentesti au indicat faptul ca motivele cele mai intalnite ce determina un student sa abandoneze sunt alegerea gresita a facultatii sau a specializarii (41%) si lipsa resurselor financiare (35%).

In urma acestui studiu, studentii solicita Ministerului Educatiei sa ia masuri pentru reducerea abandonului universitar si sa intreprinda demersuri pentru a face din sistemul de burse un mecanism eficient, care sa sprijine performanta, dar care sa si ajute studentii din medii defavorizate sa aiba sansa unei educatii superioare.

Printre propunerile concrete enumerate de ANOSR in analiza se numara: cresterea fondului national de burse cu 15% pentru cresterea valorii bursei sociale pana la valoarea recomandata de catre CNFIS, stabilirea unui plafon de minim 30% pentru bursele sociale din fondul total de burse alocat de universitati, stabilirea unui cuantum minim aferent bursei sociale pe zone de dezvoltare care sa acopere cheltuielile de cazare si mancare, stabilit de CNFIS si eliminarea criteriilor de performanta in vederea acordarii burselor sociale, inclusiv obligativitatea de a fi student integralist.

,,Din pacate Ministerul Educatiei demonstreaza inca odata ineficienta mecanismelor pe care le implementeaza in scopul reducerii abandonului universitar. Chiar daca isi asuma lucruri marete in strategii si documente internationale, nimeni din Minister nu se preocupa daca mecanismele de sprijin pentru studentii proveniti din medii dezavantajate au sau nu vreun efect real. Ministerul arunca mingea la fileul universitatilor care trebuie sa decida cum sa imparta banii primiti pentru burse, care evident vor urmari sa obtina performanta, intrucat ea sta la baza indicatorilor care determina cum vor fi finantate. Asigurarea echitatii si egalitatii de sanse in sistem este astfel tratata superficial si ne trezim din nou in situatia in care constatam cu stupoare ca Ministerul aloca bani fara sa urmareasca in ce mod sunt cheltuiti si fara sa aiba o politica precisa privind reducerea abandonului universitar. Asteptam ca aceasta analiza sa resusciteze atentia Ministerului fata de abandonul universitar si solicitam Ministrului delegat Mihnea Costoiu solutii mai ferme in acest sens” – Mihai Dragos, presedinte ANOSR

NapocaNews