AFA Cluj a donat un stereomiscroscop pentru identificarea rapidă căpuşei care provoacă boala Lyme. Centrul pentru diagnosticul şi tratamentul bolii Lyme, din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, a primit miercuri din partea Asociaţiei Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj aparatura necesară pentru identificarea rapidă a căpuşei care provoacă boala Lyme: un stereomicroscop optika SZR-8, cu cameră foto-video Optickam. Donaţia, în valoare de 12.000 de lei a fost făcută de AFA în colaborare cu compana Farmec.

“Boala Lyme este o boală infecţioasă transmisă prin înţepatura de căpuşă din genul Ixodes (Ixodes Ricinus). În afară de Ixodes Ricinus, în România, mai sunt şi alte genuri de căpuşe. Cu ajutorul lupei pe care am primit-o datorită Asociaţiei Femeilor de Afaceri, putem identifica genul căpuşei, mascul sau femelă, şi, de asemenea, putem să apreciem dacă e vorba de larvă, nimfă sau căpuşă adultă, ştiut fiind că adulţii transmit boala mai mult decât larvele sau nimfele. Astfel, putem spune dacă există risc de infecţie şi cât de mare e acest risc” (Mihaela Lupşe, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj).

“Ştim că locuitorii Clujului sunt expuşi, mai mult ca cei din alte zone, pericolului de a face borelioză şi, în evoluţia bolii, este foarte importantă diagnosticarea rapidă. Ne bucurăm că, la Balul de Smarald organizat de noi în luna noiembrie, am găsit susţinere din partea companiei Farmec în achiziţionarea acestui aparat. Acest lucru ne-a permis ca restul donaţiilor, primite de la prietenii şi susţinatorii AFA Cluj, să fie direcţionate spre alte cauze: copiii de la Centrul de Plasament din Huedin, Copiii de la Familia Regăsită, echipa de handbal fete CSS Viitorul, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă şi altele”,(Dana Gânscă, reprezentantă AFA Cluj).

Stereomicroscopul donat de AFA Cluj va funcţiona la Centrul pentru diagnosticul şi tratamentul bolii Lyme din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, iar pacienţii vor beneficia în mod gratuit de analizele respective, pe baza protocolului încheiat dintre Spitalul Clinic şi Casa de Asigurări de Sănătate.
Asociaţia Femeilor de Afaceri Cluj a fost înfiinţată în 2004 şi numără în prezent 77 de femei antreprenori, care au funcţii de conducere în diferite societăţi sau activează ca medici, profesori, psihologi, jurişti şi în alte profesii liberale. Printre cele mai importante proiecte ale asociaţiei se numără dotarea cu aparatură tehnică în valoare de 10.000 de euro a Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului de Copii Cluj, susţinerea Grădinii Botanice Cluj prin campania „Un oraş pentru o grădină” şi dotarea spitalelor clujene cu cărţi pentru pacienţi prin proiectul „Minibiblioteci pentru sănătate”.

Sursa: Radio Cluj