Aproximativ 10.000 de manifestanţi proruşi s-au reunit duminică la Doneţk, fief rusofon din estul Ucrainei, într-o nouă manifestaţie de forţă şi constrângându-l pe liderul proeuropean Vitali Kliciko să îşi anuleze un miting.

Fostul campion la box, candidat la alegerile prezidenţiale din 25 mai, a explicat presei după sosirea în acest fief al preşedintelui demis Viktor Ianukovici, că vrea să convingă locuitorii de necesitatea de a „rămâne uniţi” în faţa provocărilor separatiste. El a denunţat „spălarea creierelor” de către presa rusă şi un aflux de ruşi acre alimentează manifestaţiile ostile noii puteri de la Kiev.

Susţinătorii ralierii la Moscova a Donbasului, bazin minier şi industrial a cărui capitală se află la Doneţk, au venit în număr mare la prânz în piaţa Lenin, unde s-au reunit cu o zi înainte 2.000 de persoane.

„Rusia!”, „Doneţk, oraş rusesc”, „Putin preşedinte”, a scandat mulţimea, care arbora drapele ruseşti şi ale partidului comunist şi a respectat un minut de reculegere în memoria poliţiştilor ucişi la Kiev în cadrul confruntărilor cu manifestanţii proeuropeni.

„Nu vrem să intrăm nici în NATO, nici în Uniunea Europeană, nu susţinem guvernul de la Kiev: nimeni nu i-a ales, s-au desemnat ei înşişi”, a declarat Aleksandr, un manifestant în vârstă de aproximativ 40 de ani.

„Oamenii s-au mobilizat într-o aşa măsură pentru că răbdarea lor a ajuns la capătul puterilor, Ucraina a fost antrenată în jocul politico-economic al Europei şi occidentalilor”, a declarat pentru AFP Robert Donia, unul dintre liderii mişcării, promiţând şi alte manifestaţii în zilele următoare.

După ce s-au reunit la poalele statuii lui Lenin, manifestanţii au format mai multe cortegii care au traversat străzile Doneţkului şi au arborat drapelul rusesc pe sediul local al serviciilor de securitate.

În faţa acestei situaţii, Kliciko a anulat mitingul pe care l-a prevăzut în cursul după-amiezii la câteva sute de metri de piaţa Lenin.

Fronda nu a rămas limitată la Doneţk, ci au avut loc demonstraţii şi la Lugansk, un alt oraş mare din est, unde manifestanţii proruşi au ocupat sediul administraţiei regionale şi au cerut guvernatorului să demisioneze, a anunţat presa locală.

Ca multe bastioane industriale rusofone din estul Ucrainei, Doneţk este afectat de tensiuni separatite de la fuga în Rusia a lui Ianukovici şi preluarea puterii de la Kiev de către un Guvern rezultat din rândurile mişcării proeuropene.

Sursa: Mediafax