Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, în emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, că modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier, menţionând: „Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la CC”.

„Aici avea dreptate Crin Antonescu – o interpretare consistentă a Constituţiei, că această schimbare prin aducerea UDMR practic înseamnă un nou Guvern care trebuie să vină pentru învestitură, şi de ce nu şi un premier redesemnat”, a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a fost întrebat dacă premierul Victor Ponta ar trebui să fie desemnat din nou şi să ajungă din nou la Cotroceni. „Dacă vrea să respecte democraţia, da. Şi va trebui să mă consult să văd dacă voi crea un astfel de precedent sau nu. Pentru că modificarea programului de guvernare… A fost Guvernul Tăriceanu, care a guvernat minoritar, dar el nu a modificat programul de guvernare. Acum se modifică programul de guvernare, pentru că UDMR va cere să fie introdusă în programul de guvernare Legea minorităţilor, va avea probleme cu însemnele locale şi dreptul de arborare a steagurilor minorităţilor, va vrea utilizarea limbii materne în sănătate şi în instituţiile centrale, uitând că orice cetăţean român indiferent de etnie trebuie să cunoască limba naţională, va cere modificări la Legea referendumului în aşa fel încât comunităţile locale să poată declanşa referendumuri care să fie valide….e o listă întreagă care modifică programul Guvernului”, a explicat Băsescu.