Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la decorarea unor personalităţi din R. Moldova, că la împlinirea a 96 de ani de la unirea Basarabiei cu ţara mamă, „suntem împărţiţi în două state, dar suntem acelaşi popor”, şi „trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a fi din nou împreună”.

Traian Băsescu a declarat că în zi de sărbătoare, când sărbătorim 96 de ani de la unirea Basarabiei cu ţara mamă, România, a invitat la Palatul Cotroceni români de peste Prut, pentru a le oferi un semn de recunoştinţă pentru tot ceea ce au realizat pentru a promova limba, cultura şi spiritualitatea românească în Republica Moldova.

„Ziua de 27 martie reprezintă o importanţă în istoria naţiunii române, iar unirea tuturor românilor într-un singur stat a fost un ideal la care poporul român a aspirat veacuri întregi. Nu avem voie să uităm că Basarabia a fost prima provincie care în 1918 a făcut pasul spre înfăptuirea României mari”, a spus şeful statului.

Preşedintele a arătat că „suntem împărţiţi în două state, dar suntem acelaşi popor”, iar românii de peste Prut fac parte din corpul naţiunii române. „De aceea, am afirmat întotdeauna, cu convingere, că trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a fi din nou împreună”, a continuat Băsescu, arătând că românii şi moldovenii au o „relaţie de sânge”, vorbesc aceeaşi limbă şi vor ca între state să existe această relaţie unică care să îi permită să fie cât mai aproape unii de alţii.