Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, l-a îndemnat din nou, marţi, pe preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, să recunoască Israelul ca stat evreiesc, pentru a arăta că este cu adevărat pregătit să pună capăt conflictului israeliano-palestinian.

„Preşedinte Abbas, recunoaşteţi (Israelul) ca stat evreiesc! Recunoscând (Israelul ca) stat evreiesc, veţi arăta clar că sunteţi cu adevărat pregătiţi pentru a pune capăt conflictului”, a declarat Benjamin Netanyahu, care s-a exprimat la Washington în faţa grupului de lobby evreiesc AIPAC.

„Dacă nu vom face pace cu palestinienii, acest acord va fi foarte sigur atacat de Hezbollah, Hamas, Al-Qaida şi alte grupări”, a apreciat premierul israelian.

Referindu-se la acţiunea internaţională de boicotare a Israelului, Benjamin Netanyahu a subliniat că nu este decât o „mascaradă”.

„Va eşua”, a dat asigurări el.

Pe de alată parte, un lider palestinian, Nabil Chaath, a afirmat că discursul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, la Washington, constituie o „declaraţie oficială unilaterală de încheiere a negocierilor” de pace.

„Netanyahu a anunţat că nu vrea o soluţie la problema refugiaţilor, ci o recunoaştere a caracterului evreiesc al statului Israel, ceea ce este total inacceptabil”, a declarat pentru AFP Chaath, membru al Comitetului central al Fatah, mişcarea preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

El l-a acuzat pe premierul israelian „că refuză toate regulile negocierii”.

Totodată, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a promis lui Benjamin Netanyahu că va exercita presiuni asupra palestinienilor, cu scopul de a se ajunge la un „acord cadru” pentru pace, a declarat un oficial american, a doua zi de la o întrevedere între cei doi lideri.

Acest oficial care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului a precizat că procesul de pace israeliano-palestinian a prevalat în cursul conversaţiei de peste două ore dintre cei doi lideri.

Înainte de întrevederea la Casa Albă, Obama l-a îndemnat pe Netanyahu să ia decizii „dificile” pentru a se ajunge la pace cu palestinienii, iar acesta din urmă i-a răspuns că ţara sa s-a implicat în proces, spre deosebire de palestinieni.

În plus, liderul israelian a afirmat că Mahmoud Abbas trebuie să fie pregătit pentru concesii dacă îşi doreşte continuarea procesului de pace. Obama a declarat că va face presiuni asupra lui Abbas.

Preşedintele american şi cel palestinian se vor întâlni la 17 martie.

Sursa: Mediafax