Mai multe persoane din Ungaria nu au avut permisiunea de a intra în România. Candidatul din Târgu Mureş de pe lista Jobbik la alegerile din Ungaria, Kisgyorgy Levente, afirmă că, din câte ştie el, măsura MAI de interzicere a intrării în ţară a unor cetăţeni ungari din patru formaţiuni nu este permisă de „legile UE” şi spune că se poate declanşa un „scandal internaţional”.

Kisgyorgy Levente, care se regăseşte pe lista partidului la alegerile generale din Ungaria, a declarat, vineri seară, corespondentului Mediafax, ca reacţie la măsura MAI de interzicere a intrării în ţară a unor cetăţeni ungari din patru formaţiuni, inclusiv Jobbik, că „după legile UE, aşa ceva nu există”. „Din câte ştiu eu, legile UE nu permit aşa ceva. Eu zic să aşteptăm numele ce le vor da autorităţile române, care vor fi interzise. Să vedem cum reacţionează şi Jobbik din Ungaria. Există filiale Jobbik şi în România, să vedem – se interzic şi comemorările noastre? Spre exemplu, mâine (sâmbătă – n.r.) avem aprobată o comemorare la statuia lui Petofi Sandor din Târgu Mureş, pe teren public. Bine, se poate ţine pe teren particular. Eu am şi cetăţenie ungară, deci am un statut interesant, pentru că am domiciliul în România”, a spus Kisgyorgy. El a adăugat că în urma măsurii anunţate de MAI „scandal internaţional poate să iasă”, subliniind că, pentru un diplomat, spre exemplu, „între România şi Ungaria graniţa practic nu există”, întrucât pe acesta „nici grănicerul, nici poliţistul nu-l opreşte”. Kisgyorgy a precizat că deputatul Jobbik Szavay Istvan nu mai este în România, ci în Serbia, de o zi, iar preşedintele partidului, Vona Gabor, a părăsit ţara imediat după „marşul secuilor” de la Târgu Mureş, din 10 martie. „Scandalul acesta a făcut foarte bine Jobbik, ne-au contactat în ultimele zile, din Ardeal şi Ungaria, foarte mulţi simpatizanţi, oameni care ne compătimesc. Eu zic că în urma acestuia pierde Fidesz (formaţiunea la putere în Ungaria – n.r.) şi poate pierde şi Guvernul român, dacă ajunge Jobbik la putere, chiar şi în 2018, şi Vona prim-ministru”, a apreciat Kisgyorgy.

Cu o zi în urmă, deputatul în Parlamentul ungar Szavay Istvan declara, la Braşov, că partidul Jobbik nu poate fi interzis în România pentru că nu are filiale înregistrate aici, ci doar simpatizanţi în opt judeţe ale ţării, şi anume Bihor, Sălaj, Satu Mare, Cluj, Mureş, Covasna, Harghita şi Maramureş, care susţin interesele cetăţenilor maghiari. „Nu putem fi interzişi pentru că nu avem filiale înregistrate, ci simpatizanţi. Problema este o diversiune sau o carte naţionalistă”, afirma deputatul ungar. Autorităţile române au decis nepermiterea intrării în ţară a unor cetăţeni ungari din patru formaţiuni, inclusiv Jobbik, urmând să fie făcute demersurile necesare pentru ca aceştia să fie declaraţi indezirabili, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Sursa: Adevarul