Cel mai amplu proiect de dezvoltare în domeniul cercetării și inovării, din România, Cluj Innovation City, proiectat la Cluj-Napoca, pe 200 hectare de teren, a primit astăzi promisiuni de susținere indiferent de culoarea politică, de la cele mai înalte niveluri.

Printre cei care s-au angajat să sprijine proiectul estimat la 300 milioane de euro se numără primarul Emil Boc, ministrul delegat pentru Învăţământul Superior şi Cercetare Ştiinţifică, Mihnea Costoiu, comisarul european Dacian Cioloș, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu și prefectul Gheorghe Vușcan, alături de reprezentați ai rectoratelor UBB, UTCN și USAMV.

„Singura modalitate viabilă prin care economia românească poate face faţă provocărilor este creşterea competitivităţii. Cercetarea românească are nevoie de finanţarea cercetării aplicate şi de inovare şi sprijinirea inovării. Cluj-Napoca reprezintă un pol naţional care a demonstrat capacitatea de atragere şi utilizare a fondurilor de cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare. În numele Guvernului şi al premierului, vreau să transmit susţinerea proiectului Cluj Innovation City şi îmi fac datoria să spun că pentru un asemenea proiect forţa de business şi forţa creatoare sunt deteminante. Vreau să fac o sugestie, ca un proiect de asemenea dimensiuni să nu devină unul politic, să nu fie jucat politic, pentru că va muri înainte de a se naşte”, a declarat ministrul Mihnea Costoiu.

Comisarul european pentru Agriculutră, Dacian Cioloș, a menționat că una dintre cele mai mari probleme în domeniul cercetării este faptul că rezultatele nu mai ajuns să fie utilizate în mod practic din diferite motive, de ordin politic, economic sau social.

„La fel a pornit şi proiectul laserului de la Măgurele şi, la o altă scară, la fel poate deveni şi proiectul Cluj Innovation City, care are toate ingredientele să devină unul de succes. Faptul că Preşedinţia României îl susţine şi a ajuns pe masa preşedintelui Comisiei Europene este un mesaj important pentru România”, a declarat Emil Boc. Edilul a adăugat că deși la Cluj există multe certuri între politicieni, Cluj Innovation City este o excepție pozitivă.

Președintele Camerei Deputaților a promis în numele Legislativului că va colabora în mod strâns cu autoritățile de la Cluj și cu Guvernul României pentru ca acest proiect să fie încheiat cu succes.

În sala de conferințe care găzduiește evenimentul Cluj Innovation Days s-a aflat și fostul ministru Ioan Rus.