Azi radicalul rus Vladimir Jirinovschi a făcut în Duma de stat a Rusiei o propunere istorică câtorva ţări europene limitrofe: „A venit timpul să dăm vestul Ucrainei Poloniei, Ungariei şi României”. Mai mult, politicianul rus a spus că Cernăuţi este un oraş românesc, care a fost luat de URSS datorită lăcomiei lui Stalin. Jirinovschi a declarat astăzi ceea ce nu a putut să spună public preşedintele rus Vladimir Putin în parlamentul Rusiei, adică e timpul ca ţările europene care au suferit ocupaţia sovietică să-şi primească înapoi ceea ce le-a furat Stalin după război. La urma urmei, Rusia a preluat Crimeea în urma unui referendum local unde populaţia majoritară a votat unirea cu Moscova. Nu înţeleg obsesia UE şi a liderilor europeni să considere anexare un teritoriu care a fost oferit cadou de Hrusciov Ucrainei în 1954 fără să întrebe pe nimeni şi să consulte poporul. E o ironie a istoriei cum azi Obama, Merkel şi Barroso apără cu îndârjire de tip maoist o soluţie arbitrară propusă de dictatorul sovietic S. Hrusciov, în 1954. Vladimir Putin a avut dreptate să afirme ]n Duma de stat că a folosit în Crimeea precedentul şi modelul Kosovo, care a fost aplicat de SUA în Europa, cu bombardarea atroce a unei ţări suverane Serbia fără niciun acord ONU. Se pare că legislaţia internaţională, care pentru interesul americanilor este mumă, iar pentru interesul altora doar ciumă.
Vladimir Putin a declarat că nu mai vrea alte anexări, dar se pare că nu este adevărat: Transnistria a cerut din nou recunoaşterea unui referendum din 2006, prin care locuitorii rusofoni au aprobat unirea cu Federaţia Rusă. Moscova nu se grăbeşte să anexeze Transnistra, deoarece o foloseşte ca levier politic de control în sfera rusă a Republicii Moldova şi Ucrainei. În acelaşi timp, noi, românii, trebuie să recunoaştem că din punct de vedere geopolitic soluţia propusă de Jirinovschi sau de Tiraspol este corectă. Chişinăul nu va dori niciodată unirea cu România, atât timp cât Transnistria nu pleacă spre Rusia. Unirea Tiraspolului cu Moscova va arunca firesc Republica Moldova în braţele României. Fără industria Transnistriei, Republica Moldova nu va putea exista ca stat independent, ci Chişinăul va fi obligat să dorească unirea cu România. Menţinerea independenţei unui stat artificial cum este Republica Moldova poate fi un precedent periculos pentru România pe termen lung. Am fost de multe ori în Republica Moldova şi am descoperit acolo o mentalitate agresivă faţă de statul român: tot mai mulţi basarabeni vor o Moldovă Mare care într-un context istoric dorit de Moscova poate duce la dezmembrarea României. Aşa că Transnistria rusofonă să plece la Rusia, iar Republica Moldova să se unească cât mai repede cu România. Rusia pare că azi nu se opune unirii în aceste condiţii. Numai naivii pot crede că Transnistria cu sute de mii de ruşi şi cetăţeni ai Moscova se poate uni prin Chişinău cu România. Atunci va fi sfârşitul statului român. Aşa că Transnistria drum bun spre Moscova, iar Republica Moldova hai acasă!
Ionuţ Ţene
16 Responses to “Cheia unirii Republicii Moldova cu România este Transnistria”
Interesant.
Ar fi o solutie…
Și cu Tighina cum rămâne?
Ţene, agent rus provocator.
@aurel: Da, foarte periculos Țene ăsta, vezi ce spui că poate te saltă KGB-ul la noapte de acasă și te trezești în curu gol în Siberia.
Dr. Tene esti cel mai valoros analist politic pe externe din Cluj. Felicitari!
Eu zic ca nu trebuie crezut nimic din ce a spus Jirinovschi, a spuso pt a atrage simpatia tarilor despre care vorbea, tinta este clara, refacerea imperiului, si daca se poate chiar extinderea lui, nu uitati de Dughin ce spunea sa ne alaturam uniunii euroasiatice, care fara Ucraina si Moldova ramane doar asiatica, Belarus contand prea putin in ecuatie. Si stim noi bine cat de binevoitori sunt rusii cu noi "fascisti".
Am un comentariu pentru cei care se scandalizeaza si se simpt jigniti de reactia romanilor de a-l aprecia pe tovarasul Putin
– reactia este justa si consider ca romanii trebuie sa respecte Presedintele tarii vecine RUSIA, asa cum respecta orice presedinte sau cancelar vecin si prieten al Romaniei din Vest
– romanii dincolo de trecutul dureros (care nu trebuie uitat dar nici repetat) trebuie sa priveasca spre viitor iar viitorul inseamna Reintregirea Romaniei
– daca avem un partener si un prieten in Germania de ce nu putem avea aceasi situatie si in cazul Rusiei? Ne-a facut mai mult rau Rusia decat Germania?
-daca Putin imi da ocazia sa merg de la Hotin la Cetatea Alba cu buletinul de roman, eu imi pun portretul Lui pe peretele din dormitor in locul carpetei cu rapirea din serai 🙂
P.S. daca am avut un neamt intregitor de ce sa nu avem si un rus intregitor?:))
U.E. este pe moarte şi conducătorii eurocraţi au recurs în disperarea lor la tot felul de acţiuni nebuneşti pentru a extinde Uniunea sau pentru a-şi crea o zonă tampon care să-i pună la adăpost în cazul unui conflict.
Problemele au început de la nesemnarea acordului la Vilnius şi de la amestecul U.E. şi SUA în Ucraina.
Dacă nu ar fi existat acele provocări ruşii nu ar fi avut nici un motiv ca să reacţioneze. Ruşii semnaseră cu Ianukovici în 2011, Acordul de la Harkov care prevede prelungirea staţionării flotei ruseşti la Sevasopol până în anul 2042.
Aşadar, atâta timp cât Ianukovici ar fi rămas în funcţie nu prea văd ce motive ar fi avut ruşii să riposteze.
Din păcate toate acestea ne împing într-un conflict militar regional care se va extinde mai tarziu şi în alte zone. Sunt o mulţime de lideri care doresc un război sau care văd în război una dintre ultimele soluţii pentru a ieşi din ceea ce ei numesc criză economică…
Aveti dreptate dle Tene.
nu cred ca avem nevoie de Moldova. cel putin nu acum.
Doamne ajută!…
nu va amagiti..e o strategie ruso-maghiara de dezmembrare si exterminare a neamului romanesc..auzi la el "basarabenii vor Moldova Mare, istorica" ..din asta se deduce clar de unde atata lupta pentru "unire" si "tinut secuiesc"..plus ca transnistria anexata rusiei e clar ca nu`i decat o metoda mizera ca rusia sa`si tina toata armata in europa sa poata ataca in orice clipa continentul..
acum 100 de ani,ne invecinam cu cehii si polonezii…. ucraina e un stat hibrid
De Bugeac, Cernauti, Insula Serpilor, Hotin, Herta nimic Ionute? alea nu au fost pamanturi romanesti? sau deja le-am uitat?
Ionuţ are dreptate, numai că greşeşte „suflând din greşală focul stins de destrămare a României” Apoi precizez că sunt mulţi basarabeni agresivi contra reunirii, findcă aşa i-au modelat ruşii. Aici e cazul să reproşăm tuturor structurilor menite, şau persoanelor capabile inteligent să facă dezminţirea să sprigine antipropaganda. Singurul radiou „Vocea Basarabiei” ,e prea puţin! Cultura, în afară de cântecul popular şi activitatea Centrului de cultură Valeriu Matei, şi prsa pe care puţini o citesc dintre Majoritatea de electorat, nimic nu se face. Exemplu. A propus cineva ca în Muzeul de istorie din Chişinău substituirea exponatelor cu tematică antiromănească, prosovietică-NIMENI !!! Acolo mai e deschisă diorama „eliberatorilor ruşi”. Nu mai vorbesc de lipsa filmelor tematice interesante artistice şi documentare. Ucrainenii în Bugeac transmit cele mai populare desene animate americane în ucraineană, pe când românii oferă subtitrări, sau nimic din teama să nu deranjeze câmpul de emisie!!!…