Manipularea prin sondaje a devenit o modă. Sondorii însă mai uită ce au dat cu puţin timp în urmă şi rezultatele se bat cap în cap. IRES-ul Grupului de la Cluj se află în această situaţie.

Ieri campion, azi nici măcar nu prinde finala

Celebrul „Grup de la Cluj” ideologii PSD de ani buni de zile, au năucit din nou opinia publică printr-un sondaj al IRES-ului conndus de Vasile Dâncu. Vă prezentăm exemplu prin care manipularea prin sondaje (o armă foarte puternică în acest an electoral) se dă de gol :

La întrebarea „dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, dvs cu ce personalitate politică aţi vota?, rezultatele au fost următoarele:

Victor Ponta – 31%
MRU – 12%
Crin Antonescu – 12%
Traian Băsescu – 10%
C.P.Tăriceanu – 7%
Să vedem însă ce rezultate ne dădea acelaşi IRES într-un sondaj făcut exact cu o lună înainte. Este adevărat ni se prezentau scoruri din turul II. Şi aveam astfel:

– Tăriceanu vs Antonescu: 71% – 29%

– Tăriceanu vs Ponta, 52%-42%

Şi tot în februarie, la capitolul încredere aveam următoarele procente:

C.P.Tăriceanu – 49% (multă şi foarte multă)
Victor Ponta – 37%
Crin Antonescu – 15%

După cum se poate vedea, rezultatele se bat cap în cap. Cum „putea” acum o lună Tăriceanu să-i bată în Turul II atât pe Ponta cât şi pe Antonescu, iar acum (şi după ce a fost promovat non stop pe televiziuni, a devenit şi preşedinte al Senatului) nu mai prinde nici măcar finala?. Logic, faţă de rezultatele din februarie, Tăriceanu trebuia să crească şi mai mult acum în martie şi să-l snopească pe Ponta într-un ipotetic tur II sau să fie lângă el sau chiar în faţă în turul I.

Sondajul din februarie a fost într-un fel de înţeles: tocmai se născuse ideea cu Tăriceanu candidat la preşedinţie, şi trebuia „confirmată” de către electorat. Şi tot atunci, ca şi acum „electoratul” trebuia să confirme şi „prăbuşirea” lui Antonescu. Acum IRES a făcut o piruetă de 180 de grade, dar a încurcat borcanele. În plus pe site-ul instituţie avem sondajul din luna martie (de fapt sunt două), dar cel din februarie nu este de găsit. Logic, ar trebui pusă o întrebare: care sondaj este corect. Credem că niciunul.

Lucian Gheorghiu, Sursa: Cotidianul