Teologul clujean Radu Preda a fost numit în funcţia de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Numirea sa înseamnă automat şi rangul de secretar de stat în Guvernul Ponta. Astfel, preda ar deveni al doilea clujean din Guvern, după Aurelia Cristea, ministru delegat pentru Dialog Social.

Lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Radu Preda a fost propus pentru funcţia de preşedinte executiv al IICCMER la două săptămâni după demisia fostului preşedinte, Andrei Muraru.

„Pentru mine această numire înseamnă continuarea unei munci de cercetare începute cu ani ani în urmă, însă la alt nivel. Condiţia este de a face o muncă apolitică“, a declarat Radu Preda.

Vestea a venit ca o surpriză pentru reprezentanţii IICCMER. “Oficial nu am primit nicio înştiinţare de la Guvern. Trebuia numită o persoană în funcţie, pentru că preşedintele executiv şi-a dat demisia de două săptămâni”, a declarat pentru Vocea Transilvaniei Dan Ţălnaru, director general în cadrul IICCMER.

De asemenea, Ţălnaru a spus că nu a auzit numele lui Radu Preda vehiculându-se în Institut. Teologul clujean este şi director fondator al Institutului Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale și Interreligioase (INTER).

NapocaNews