Conform unei Hotărâri de Consiliu Local din luna februarie 2014, la Huedin va fi comemorată, la începutul lunii mai, comunitatea evreiască exterminată în perioada 1940-1944 de către armata horthystă şi simpatizanţii acesteia.

În perioada nefastă, marcată de intrarea în vigoare a odiosului Diktat de la Viena, cotropitorii unguri au decimat comunităţi întregi de evrei din Transilvania de Nord-Vest şi au săvârşit astfel un adevărat genocid la adresa populaţiei româneşti.

Din Huedin au dispărut pur şi simplu 1200 de evrei înregistraţi oficial într-un recensământ din acea perioadă.

Aceştia au fost schingiuiţi şi transferaţi în lagăre de muncă forţată şi deportaţi în lagărele de exterminare de la Auschwitz.

O soartă similară cu cea a evreilor au avut-o şi etnicii români din această zonă. De exemplu, la Huedin, protopopul Aurel Muntean împreună cu un reprezentant al forţelor de ordine româneşti, au fost măcelăriţi şi jupuiaţi de vii pe marginea unui şanţ de către unguri.

Vom reveni cu mărturii asupra acelor evenimente, rostite de supravieţuitori ai comunităţii evreieşti din Huedin, care vor expune adevărata faţă a ocupaţiei horthyste din Transilvania.