Echipa de la Innovation labs a adus la Cluj, în premieră, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, maratonul de programare Hackathon, dedicat aplicaţiilor de pe dispozitivele mobile pentru dezvoltarea comunităţilor locale.

Competiţia găzduită de Liberty Technologic Park înseamnă mai mult decât programare, echipele competitoare trebuind să prezinte în cel mai bun mod un prototip, pe care să îl transforme într-un produs care are şanse reale să fie finanţat, cei mai buni participanţi urmând să fie aşezaţi faţă în faţă cu potenţiali sponsori.

Începând din această dimineaţă şi până duminică dimineaţa, echipele vor transforma în produs ideile prezentate jurului format din lideri ai unor companii importante din domeniul IT, printre care se află şi Microsoft. Cei mai buni, selectaţi de juriul format din 10 persoane, vor fi admişi la un program de mentrorship şi training care se întinde pe parcursul a 8 workshopuri.

În luna mai, după finalizarea etapei de training, echipele îşi vor prezenta produsele în faţa unor companii-sponsor, în cadrul evenimentului „Demo day”, unde pot obţine fonduri substanţiale pentru implementare.

În prima etapă a concursului, echipele şi-au prezentat proiectele, pe rând, într-un interval de 1 minut, în faţa juriului şi a restului concurenţilor, iar apoi proiectele le-au fost votate. Practic, ei au trebuit să convingă printr-un discurs să fie primiţi în echipe (cei care s-au prezentat individual) sau să primească voturi care să îi ducă în etapa următoare. Echipele au primit la finalul prezentătilor întrebări şi sugestii din partea juriului.

Proiecte pentru comunitate

Chiorean Bogdan, membru al echipei „Location”, a prezentat o aplicaţie prin care de pe un telefon să putem localiza un alt dispozitiv mobil, printr-un mesaj periodic care să fie trimis când aplicaţia este activată. Programul ar urma să funcţioneze chiar şi în lipsa unei cartele SIM.

Cei de la „Cyber evolution” încurajează clujenii care petrec mult timp la calculator să petreacă mai mult timp în aer liber, prin crearea unui joc pe dispozitivele mobile prin care primesc provocări de la alţi utilizatori, să ajungă dintr-un punct al oraşului într-altul sau să ajungă la o anumită locaţie propuă într-un timp cât mai scurt.

Lăpuşan Tudor a descris proiectul „Jobbing”, dedicat persoanelor care nu lucrează unde doresc şi nu sunt pregătiţi să facă o schimbare pentru că se tem. Prin analizarea datelor corespunzătoare, inclusiv prin scanarea datelor introduse în program de utilizator, dar şi a paginilor de socializare, cetăţenii ar urma să primească din partea site-urilor specializate în medierea forţei de muncă, doar ofertele care li se potrivesc cel mai bine.

Traian, cu o experienţă de 15 ani în vânzări, a propus un serviciu de externalizare a aprovizionării, să poată fi identificat furnizorul potrivit, după criteriile stabilite de compania care doreşte să facă o comandă. Acesta avea ideea pe care a prezentat-o juriului, el urmărind să convingă nişte programatori fără echipă să îl ajute cu partea de IT.

Tudor Vlad s-a înscris la concurs cu ideea iniţierii unei economii „paralele”, unde moneda de schimb să nu fie o monedă, ci orele de lucru. El doreşte să ofere utilizatorilor programuli său oportunitatea de a-şi oferi îndeletnicirile altor utiizatori, care fac parte din aceeaşi comunitate. În funcţie de proiect, în contul unui utilizator va fi înregistrat echivalentul orelor prestate, în baza cărora va putea contracta la rândul lui alte servicii.

Cei de la „Quicksilver” au propus un sistem nou de ticketing pentru autobuze şi trenuri. Clientul îşi cumpără online un cod de bare care să poate fi scanat de controlori. Controlorul poate să-i verifice codul de bare, care poate să fie prezentat şi de pe un telefon mobil sau să fie listat la imprimantă.

Printr-un alt program destinat hobby-urilor, utilizatorii pot să-şi trimită provocări între ei, să se motiveze reciproc, să se anunţe între ei unde se practică hobby-ul lor favorit sau unde sunt acum oameni care practică hobby-ul respectiv, în timp real, ceea ce nu fac reţelele mari de socializare. Programele vor înregistra inclusiv nivelul la care te afli, astfel încât să primeşti sugestii pentru a-ţi îmbunătăţi performanţele.

Nici memorarea sarcinilor repetitive, cum este telefonul pus automat pe „silent” la teatru sau la lucru, să trimiţi un reminder colegului de cameră să-ţi ia o cafea când se apropie de casă, nu va mai fi o problemă.

De asemenea, la cumpărături nu trebuie să alergi haotic între magazine, să cauţi ce îţi doreşti. O echipă a propus un sistem care monitorizează cumpărăturile, activitatea cumpărătorilor. Se va genera un profil de recomandări chiar din partea cumpărătorilor, se elimină pliantele pe care nu le dorim din buzunare, câştigi timp. Echipa competitoare îşi propune să obţină oferte din partea magazinelor pentru utilizatori, în baza cumpărăturilor anterioare.

NapocaNews