Locuitorii din Crimeea au plebiscitat duminică, cu 93% din voturile exprimate, alipirea peninsulei ucrainene la Rusia, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne, într-un scrutin care a relevat atât o ruptură profundă între ruşi şi occidentali, cât şi apetitul separatiştilor din estul Ucrainei,

Peste 95% dintre votanţi au aprobat alipirea peninsulei separatiste ucrainene Crimeea la Rusia, potrivit primelor rezultate preliminare oficiale, relatează AFP.

„95,5% au votat pentru alipirea Crimeei la Rusia”, a anunţat preşedintele Comisiei electorale locale, Mihailo Malîşev.

UPDATE 21:40 Crimeea va solicita luni alipirea la Rusia, anunţă premierul separatist

Crimeea va solicita oficial, luni, alipirea sa la Rusia, a anunţat duminică seara premierul separatist Serghei Aksionov pe contul său de Twitter, relatează AFP. „Parlamentul Crimeei se va reuni luni în sesiune extraordinară pentru a adopta o candidatură oficială la integrarea cu Federaţia Rusă”, a anunţat Aksionov.

O delegaţie oficială a Parlamentului se va duce în aceeaşi zi în Rusia, a adăugat el, fără să ofere mai multe detalii despre vizită.

„Vrem să mergem înainte cât mai repede posibil, dar cu respectarea tuturor procedurilor legale”, a mai anunţat premierul prorus.

UPDATE 20:23 Premierul separatist al Crimeei salută o decizie „istorică”

Premierul separatist al Crimeei salută o decizie „istorică”, duminică, în urma referendumului privind alipirea la Rusia, transmite AFP. „Mulţumesc tuturor celor care au participat la referendum şi au optat. Astăzi (duminică) am luat o decizie foarte importantă care va intra în istorie”, a declarat Aksionov într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Locuitorii din Crimeea au plebiscitat duminică, cu 93% din voturile exprimate, alipirea peninsulei ucrainene la Rusia, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne, într-un scrutin care a relevat atât o ruptură profundă între ruşi şi occidentali, cât şi apetitul separatiştilor din estul Ucrainei, relatează AFP.

NapocaNews