Deja în administraţia locală circulă o butadă amară între funcţionari: “de la 1 iulie cresc salariie pentru primari, iar pe 1 aprilie pentru funcţionari”. E deja al patrulea an de când bugetarilor români le scad anual veniturile salariale. Chiar dacă s-au restaurat numai pe hârtie cei 25% luaţi în 2010 de la bugetari, de fapt salariile au scăzut nu crescut, deoarece au fost confiscate toate sporurile. Pe lângă asta mai adăugăm faptul că au explodat preţurile şi inflația  în ultimii patru ani, motiv de reducere a nivelului de trai. Când aşteptau şi funcţionarii măcar o indexare salarială de 5%, pe care o promite în van guvernul Ponta de 2 ani de zile, s-a venit doar cu un OUG nr. 103/2013, care măreşte salariile primarilor şi viceprimarilor. Nimeni nu neagă că salariile demnitarilor sunt mici la nivel european, dar să te gândeşti ca Executiv numai la mahării din administraţie şi de “prostime” să nu-ţi pese dovedeşte un cinism ca al parlamentarilor români care îşi votează salariile şi beneficiile mărite anual. Băsescu a promulgat legea majorării salariilor primarilor. De la 1 iulie primarii primesc salarii de multinaționale, funcționarii publici rămân cu cele ca în Congo.

Sigur că în apărarea funcţionarilor nu sare nimeni: sindicatele sunt emasculate de interesele personale ale liderilor şi pe statele de plată ale politicienilor, iar guvernelor ţării puţin le pasă de o clasă de funcţionari performantă la nivel european. Credeam în naivitatea mea că odată ce amicul meu Mircea Jorj a ajuns mare şef la ANFP, om care a lucrat cot la cot cu funcţionarii primăriei clujene, va intreprinde ceva pentru o creştere a performanțelor. Nu a făcut mai nimic vizibil. Se pare că a participat în stradă la “revoluţia din ianuarie” 2012, numai pentru a prinde o funcţie bine plătită de demnitar la Bucureşti, aşa cum fac absolut toţi politicienii români din păcate și a uitat de funcțonari. S-a ajuns în România ca un funcţionar să aibă salariul unui femei de serviciu dintr-o multinaţională. Se cere performanţă la nivel european, dar se oferă condiţii şi salarii la nivel african. Personal de când România a intrat în UE am punctual şi annual venituri salariale mai mici decât înainte de 2007, deşi am vechime în muncă mai mare, dar asta nu mai contează într-o instituţie, ci doar apartenenţa politică. Pentru români şi clasa funcţionarilor publici în general integrarea europeană se dovedeşte un mare bluf, o mare păcăleală de 1 aprilie. Românii se afundă pe zi ce trece într-o sărăcie cruntă, iar promisiunile că, odată, cu intrarea ţării în UE va fi mai bine s-au dovedit simple minciuni. Bine în România o duce doar o mică pătură politică şi economică post-comunistă,  conectată la conductele cu bani direcţionate ideologic și birocratic de la Bruxelles, iar restul românilor cufundaţi în sărăcie şi mizerie aşteaptă deja eliberarea din altă parte sau pur şi simplu nu mai aşteaptă nimic.

Ionuţ Ţene

 

PS. Să mă scuze colegii din Congo că le-am comparat salariile cu cele din România. Cei din Africa le au mai mari cu 7% în medie peste cele ale funcționarilor din România, stat membru UE.