Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), condus de Liviu Dragnea (PSD), a dat publicității în luna februarie a.c., pe pagina de internet a ministerului, un proiect de lege prin care urmează să fie stabilită metodologia de aprobare, arborare și folosire a steagurilor unităților administrativ teritoriale.

Vezi și EXCLUSIV. De peste șapte luni, groful UDMR Tamas Sandor REFUZĂ să pună în executare sentința DEFINITIVĂ și IREVOCABILĂ în cazul steagului județului Covasna DOCUMENT

Deși Dragnea neagă vehement acest lucru, proiectul este unul cu dedicație pentru UDMR și este menit să reglementeze problema arborării steagului secuiesc pe clădirile publice ale statului român, una din dorințele arzătoare ale formațiunii maghiare. Faptul că lucurile stau așa este confirmt chiar și de către presa de limbă maghiară maghiară din România. Cotidianul Haromszek, ce apare în Covasna, a dezvăluit în luna februarie a.c. faptul că Dragnea le-a promis în 2013 primarilor UDMR că va reglementa arborarea stegului secuiesc pe clădirile publice ale statului român (detalii aici).

Premierul Victor Ponta sare și el în apărarea proiectului inițiat de Dragnea și, pentru a dovedi din nou că în acest caz este vorba de steagul secuiesc, Guvernul Victor Ponta își va asuma răspunderea pe proiect, evitând astfel un eventual vot împotrivă în Parlament (detalii aici).

Ceea ce nu știu Ponta și Dragnea este faptul că România are în acest moment o legislație care să permită unităților administrativ teritoriale (UAT) să adopte hotărâri prin care să fie aprobate steaguri ale UAT. Cel puțin așa susține într-un document oficial actualul prefect al județului Harghita, Jean-Adrian Andrei. După ce i-am solicitat să verifice legalitatea adoptării unor steaguri ale UAT de către mai multe consilii locale din județul Harghita, prefectul Jean-Adrian Andrei îmi comunică faptul că toate aceste steaguri sunt adoptate legal și îmi indică baza legală a adoptării acestor steaguri. Asta în ciuda faptului că până în acest moment au fost anulate definitiv și irevocabil steagul județului Covasna și al județului Harghita (detalii aici), precum și steagul municipiului Târgu Secuiesc și al comunei Chichiș (alte dosare sunt pe rolul instanțelor).

Evident, se ridică atunci întrebarea: de ce nu știu Ponta și Dragnea despre aceste prevederi legale? De ce a inițiat Dragnea un proiect de lege care să reglementeze steagurile UAT dacă există deja o legislație în acest sens?

Prefect Harghita Jean-Adrian Andrei steaguri unitati administrativ teritoriale legale Dan Tanasa

Prefect-Harghita-Jean-Adrian-Andrei-steaguri-unitati-administrativ-teritoriale-legale-Dan-Tanasa

 

Prefect Harghita Jean-Adrian Andrei steaguri unitati administrativ teritoriale legale Dan Tanasa 1

 

Prefect-Harghita-Jean-Adrian-Andrei-steaguri-unitati-administrativ-teritoriale-legale-Dan-Tanasa-1

Cine e prostul, cine mincinosul și cine ticălosul în toată această poveste? O poveste care probează ticăloșia și incompetența Guvernului Victor Ponta. E prost Ponta că-l menține în funcție pe un incompetent ca Andrei? E mincinos Dragnea care afirmă că nu există o legislație în domeniul steagurilor în timp ce prefectul de Harghita îl contrazice? E ticălos Ponta pentru că va legifera arborarea steagului secuiesc pe clădirile publice?

Dan Tanasa