Manifestările dedicate zilei de 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, implică în unele cazuri prezența autorităților publice locale: primari sau președinți de consilii județene.

Dacă primarii sau președinții de consilii județene membrii ai UDMR refuză în mod categoric, de 24 de ani, să participe la manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, nu puțini sunt primarii români care participă la manifestările dedicate zilei de 15 martie.

Acesta este și cazul primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, care participă de fiecare dată la manifestările dedicate zilei de 15 martie. Mai mlt, respectând legea, Emil Boc poartă și eșarfa tricoloră. Crezând probabil că e vreun semn de respect față de comunitatea maghiară din Cluj-Napoca, Boc nu are absolut nicio problemă să vorbească de pe un podium în spatele căruia stă afișat un banner foarte mare inscripționat exclusiv în limba maghiară. La el în țară, primarul Emil Boc vorbește în piața publică de lângă un banner inscripționat exclusiv într-o limbă străină și de pe care lipsește singura limbă oficială de stat a țării care-i plătește salariul, limba română.

Primarul Gheorghe Falcă purtând eșarfa tricoloră la manifestările de 15 martie din Arad (FOTO: glsa.ro)

gheorghe-falcă-15-martie-2014-arad
La fel este și cazul primarului din Arad, Gheorghe Falcă, care a participat la manifestări purtând în mod legal eșarfa tricoloră. Probabil tot dintr-un multiculturalism pe care eu unul nu-l înțeleg, Falcă stă drepți în fața unui banner inscripționat exclusiv în limba maghiară. Din nou, vorbim de ceremonii care au loc în România, nu în Ungaria.

Prin comparație, primarii UDMR (și cei PCM acolo unde este cazul) nu concep să respecte legea și să poarte eșarfa tricoloră pe 15 martie. Pentru primarii UDMR refuzul de a purta eșarfa tricoloră la evenimentele publice în general este un semn de demnitate maghiară iar purtarea eșarfei tricolore în data de 15 martie ar fi cu totul sub demnitatea lor.

Primarul UDMR din Sfântu Gheorghe la manifestările de 15 martie 2014 (FOTO: facebook.com)

antal-arpad-15-martie-2014-sfantu-gheorghe-2014

Primarul UDMR din Târgu Secuiesc la manifestările de 15 martie 2014 (FOTO: facebook.com)

bokor-tibor-15-martie-2014-targu-secuiesc-UDMR

Primarii de genul lui Boc sau Falcă consideră că dau dovadă de bună înțelegere și europenism, probabil, de vreme ce participă la aceste manifestări în timp ce omologii lor de la UDMR nici nu concep să participe la ceremoniile de 1 Decembrie, ba mai mult, nu ratează absolut nicio ocazie de a-și bate joc de Ziua Națională a României. În timp ce primarii UDMR se mândresc cu sfidarea legilor, a Constituției României și a Zilei Naționale a României, primarii români participă în fiecare an la manifestările de 15 martie.

Dan Tanasa