Premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi-a proclamat duminică victoria totală în alegerile municipale din Turcia, în pofida lunilor de critici şi scandaluri, şi le-a promis imediat tututor inamicilor că îi va face „să plătească”.

În seara susccesului Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP), Erdogan şi-a reluat retorica agresivă din campanie şi a atacat opoziţia, în special „trădătorii” organizaţiei imamului Fethullah Gülen, pe care îl acuză de complot împotriva regimului său.

„Poporul a dejucat astăzi planurile perfide şi capcanele imorale (…) cei care au atacat Turcia au fost respinşi”, a declarat el în faţa miilor de susţinători reuniţi la cartierul general al AKP din Ankara.

„Nu va fi stat în stat, a venit timpul să îi eliminăm”, a continuat şeful Guvernului în faţa mulţimii care agita drapele ale partidului.

După numărarea a 95 la sută din voturile exprimate, candidaţii AKP s-au clasat pe primul loc, obţinând 45 la sută din voturi şi devansând net principalul său concurent, Partidul Republican al Poporului (CHP, centru-strânga), cu 28,5 la sută.

Aşa cum a sugerat tonul acestui discurs, victoria fără apel ar urma să îl convingă pe Erdogan, în vârstă de 60 de ani, să se prezinte la alegerile prezidenţiale din august, disputate pentru prima dată prin vot universal direct.

Sursa: Mediafax