Senatorul republican american John McCain, fost contracandidat al lui Barack Obama la presedintia SUA, a asemanat actiunile presedintelui Rusiei Vladimir Putin in Crimeea cu cele facute in perioada interbelica de Hitler.

„Putin calculeaza cu ce se poate alege exact cum Hitler calcula cum poate sa profite in anii ’30”, a spus McCain de presedintele rus, intr-un interviu la BBC.

McCain afirma si ca Putin minte cand pretinde ca nu este interesat de invadarea sau crearea de tensiuni in alte provincii ale Ucrainei, cum ar fi in Donetk, sau in Republica Moldova. „Nimic din ce spune nu poate fi crezut”, a spus senatorul republican care a mentionat ca insa nu vede conturandu-se posibilitatea unui conflict cataclismic.

Senatorul republican a spus de asemenea ca era esential sa se raspunda dur ocuparii peninsulei Crimeea, pentru a-l convinge pe presedintele Putin ca pretul unor alte agresiuni nu merita osteneala.

„Nu vad nimic gresit sa ajuti guvernul Ucrainei trimitandu-i asistenta militara si nemilitara, in fond e o natiune care s-a vazut invadata si dezmembrata”, a spus McCain, care a spus ca el ar trimite o mica delegatie militara in Ucraina pentru a o ajuta sa isi reconstruiasca apararea aeriana.

McCain a facut un apel la guvernul SUA sa trimita o mica delegatie militara pentru a ajuta Ucraina sa depaseasca actualele tensiuni cu Rusia.

McCain a spus despre Crimeea ca este o natiune captiva si a descris raspunsul comunitatii internationale drept „multa abureala si cam putina actiune”.

Declaratiile senatorului american vin in contextul in care si alti inalti oficiali occidentali incep sa ridice tonul folosit fata de agresiunea Rusiei in Crimeea. Jean Claude Juncker, pe care partidele de centru dreapta din Parlamentul European vor sa il propuna pentru presedintia Comisie Europene, a declarat ca UE ar trebui sa semneze in urmatoarele saptamani un acord de asociere cu Republica Moldova, pentru a o feri de o eventuala agresiune a Rusiei.

Si Philip Breedlove, comandantul militar al NATO, a declarat azi ca se asteapta la o invadare a Ucrainei de catre Vladimir Putin, care a masat forte importante in regiunea Transnistriei.

Sursa: Ziare.com