Distribuie articolul

Am plecat spre nordul Moldovei în pelerinaj pentru întâmpinarea Bunei Vestiri, ca în fiecare primăvară de câțiva ani încoace, spre o inițiere în post pentru înfrigurata și nerăbdătoarea așteptare a Învierii Domnului. Primul pospas l-am făcut la Mănăstirea Petru Vodă, unde anul trecut am primit binecuvântarea duhovnicului neamului Iustin Pârvu. Nu bănuiam atunci că nu-l mai voi vedea în viață pe apărătorul Sfinților Închisorilor. Anul trecut am ajuns cu greu la mănăstire, pe viscol, zăpadă și un frig siberian, iar anul acesta pe o primăvară de mai pentru luna martie. Anul trecut am uitat de frig în urma binecuvântării părintelui Iustin Pârvu, anul acesta am plâns trist în chilia acestuia transformată în muzeu la mănăstirea de maici.

IMG097

În martie trecut stăteau la coadă sute de credincioși să intre în chilie pentru binecuvântarea părintelui, anul acesta doar poza duhovnicului te aștepta ca un memento mori. Trist am urcat la etajul doi și am intrat în chilia muzeu rămasă neschimbată de anul trecut când m-a așteptat Iustin Pârvu. Am intrat cu emoție și am privit la fotoliul de pe care anul trecut părintele neamului binecuvânta credincioșii. Cu lacimi în ochi și inima caldă de reîntâlnirea de dincolo de morminte m-am rugat la portretul părintelui și cu sfială am atins obiectele acestuia din muzeu. Am pus degetul cu sfială pe epitrahilul întins pe pat de culoarea verde brad, ce altă culoare putea să înobileze chilia? Am atins ușor sutana sa agățată pe cuier. Îmi spunea maica custode a chiliei muzeu că sutana, epitrahilul și obiectele care au fost ale părintelui Iustin sunt vindecătoare de boli și fac minuni.

IMG102

Numeroși pelerini care s-au atins de acestea s-au vindecat într-un mod miraculos. M-am miruit și cu ulei din candelă după care am admirat frumoasa și bogata bibliotecă a părintelui. Nu mică mi-a fost mirarea să găsesc în biblioteca de suflet a părintelui, pe lângă cărțile unor mari teologi ortodocși de la Ioan de Kronstad la Grigore Palama, la versurile lui Radu Gyr sau cartea despre Iisus a lui Andrei Pleșu, portretele lui CZ Codreanu și lucrarea mea de doctorat “Clujul Universitar în memoria colectivă, 1944 – 1948”, studiu pe care i l-am dăruit anul trecut cu autograf. Credeți-mă că m-au potopit emoțiile când am zărit cartea în biblioteca părintelui Iustin Pârvu.

IMG103

Părintele are amenajată și o chilie muzeu la mănăstirea de călugări aflată mai sus pe munte, acolo de unde a început ctitoria fenomenului creștin românesc și anticomunist: Petru Vodă. Părintele neamului dormea în chilia sa cu moaștele unor sfinți și martiri ai închisorilor comuniste, ca un remember al neuitării muceniciei Sfinților Închisorilor, care au ținut coloana vertebrală dreaptă a neamului românesc în perioada comunistă. Mormântul părintelui Iustin Pârvu este împodobit cu flori proaspete și loc de închinăciune pentru pelerini ca și cel al lui Arsenie Boca de la Prislop. Aici mulți bolnavi și-au găsit vindecarea miraculoasă. La final am ieșit din chilia muzeu și călugărița custode m-a îndemnat să semnez câteva rânduri în cartea de onoare. Ce puteam să scriu ca să îmi astâmpăr marea emoție pentru reîntâlnirea de dincolo de morminte cu duhovnicul neamului românesc? Am luat pixul și am scrijelit tremurând hârtia lucioasă: Părinte Iustin Pârvu: Prezent!

Ionuț Țene

 

IMG104

 

IMG107

IMG102

IMG115

IMG110

 

IMG116

 

IMG117