Alianţa Nord-Atlantică cere Rusiei să înceteze activităţile militare în Ucraina, avertizând că operaţiunile ruse reprezintă „o ameninţare pentru pacea şi securitatea Europei”. NATO a decis organizarea unei reuniuni de urgenţă, duminică, la nivel de ambasadori, în contextul riscului izbucnirii unui război în Ucraina. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut Rusiei să îşi retragă forţele în bazele pe care le deţine în Crimeea.

NATO a îndemnat, duminică, Rusia şi Ucraina să găsească o „soluţie paşnică” la criza dintre cele două ţări şi a solicitat trimiterea unor observatori internaţionali, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP.

Observatorii internaţionali vor fi trimişi „sub auspiciile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite sau OSCE” (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), a precizat Rasmussen, la finalul unei reuniuni de aproape nouă ore cu ambasadorii celor 28 de ţări membre NATO.

O parte a reuniunii s-a ţinut în prezenţa reprezentantului Ucrainei, ţară cu care NATO a semnat un parteneriat.

Rasmussen a mai anunţat că Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să dialogheze cu Rusia în cadrul Consiliului NATO-Rusia. El a precizat că mai multe ţări membre au solicitat o reuniune NATO-Rusia.

„Condamnăm escaladarea militară rusă în Crimeea”, a spus Rasmusssen.

„Acţiunea militară împotriva Ucrainei (…) este o încălcare a legislaţiei internaţionale şi contravine principiilor Consiliului NATO-Rusia şi Parteneriatului pentru Pace”, un program al Alianţei Nord-Atlantice destinat fostelor ţări sovietice.

UPDATE 22:15 – Secretarul general al NATO cere Rusiei să îşi retragă forţele la bazele pe care le deţine în Ucraina

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut Rusiei, duminică, la Bruxelles să îşi retragă forţele în bazele pe care le deţine în Crimeea, relatează BBC News Online.

„Cerem Rusiei să calmeze tensiunile … să îşi retragă forţele în bazele sale şi să se abţină de la orice interferenţă în altă parte a Ucrainei”, a declarat Anders Fogh Rasmussen.

Ucraina este un „partener valoros” pentru NATO şi ar trebui să i se permită să îşi decidă singură viitorul, a adăugat el.

Anterior, Alianţa Nord-Atlantică a cerut Rusiei să înceteze activităţile militare în Ucraina, avertizând că operaţiunile ruse reprezintă „o ameninţare pentru pacea şi securitatea Europei”.

UPDATE 14:10 – Reuniune de urgenţă a Alianţei pe fondul crizei din Ucraina

Ambasadorii celor 28 de state NATO s-au reunit la ora 13.00 (14.00, ora României), după care, la ora 16.00 (17.00, ora României”), li se va alătura ambasadorul Ucrainei.

„Rusia ameninţă pacea şi securitatea Europei; Moscova trebuie să înceteze imediat activităţile militare şi ameninţările la adresa Ucrainei”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, înaintea unei reuniuni de urgenţă convocată la Bruxelles.

„Ceea ce face Rusia în momentul de faţă în Ucraina reprezintă o încălcare a Cartei Naţiunilor Unite”, a subliniat secretarul general al NATO.

Între 6.000 şi 15.000 de militari ruşi sunt în regiunea Crimeea, afirmă surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Nu se ştie clar dacă este vorba de militari din bazele Flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol, sau dacă Rusia a trimis trupe suplimentare. În plus, potrivit unor surse din cadrul armatei ucrainene, două nave militare ruse sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea. Armata ucraineană a decis mobilizarea generală a trupelor şi rezerviştilor, în contextul operaţiunilor militare ruse.

Sursa: Mediafax