Asociaţia Noua Dreaptă Cluj solicită în mod public Primăriei Cluj-Napoca să demareze demersurile pentru ridicarea unei noi statui a lui Avram Iancu, în centrul oraşului, care ar urma să stea faţă în faţă cu cea a domnitorului de etnie românească Matia Corvinul.

Liderul Noii Drepte Cluj, Codrin Goia, consideră că astfel s-ar aduce în centrul oraşului un aport în plus de cultură, mai ales în condiţiile în care Cluj-Napoca este candidat la competiţia de Capitală Culturală Europeană în 2021 şi în contextul împlinirii a 165 de ani de la victoria revoluţiei româneşti din Transilvania.

„Consider că decât să fie înghiţită anual suma de cel puţin 50.000 de lei pentru repararea fântânii arteziene, mai bine se amplasează în locul fântânii un grup statuar nou al lui Avram Iancu, care să fie înconjurat de 8 tribuni”, a declarat Codrin Goia.

De asemenea, membrul ND sugerează că şi Guvernului României ar trebui să sponsorizeze acest demers cultural, mai ales în contextul în care anual sunt sponsorizate din bani publici acţiuni ale asociaţiilor extremiste ungureşti, precum tabăra EMI, unde sunt invitate să cânte formaţii care promovează alipirea Ardealului la Ungaria.

Codrin Goia a reamintit şi de declaraţia făcută de primarul Emil Boc, care menţiona că atâta timp cât va conduce oraşul, nu se va demola nicio statuie, doar vor fi adăugate altele noi.

Sâmbătă, 15 martie 2014, cu începere de la ora 12:00, Noua Dreaptă organizează marşul anual „Avram Iancu”, în semn de omagiu faţă de marele luptător pentru drepturile românilor. Evenmentul se va desfăşura pe traseul Piaţa Mihai Viteazul – Piaţa Avram Iancu.

Potrivit organizatorilor, la marş sunt aşteptate peste 300 de persoane, din toată ţara.

Fenomenul extremist unguresc, în creştere la Cluj-Napoca?

Noua Dreaptă Cluj atrage atenţia autorităţilor locale asupra numărului în creştere de acte xenofobe şi şovine ungureşti pe raza municipiului Cluj-Napoca. Liderul organizaţiei judeţene, Codrin Goia, a semnalat faptul că în urmă cu un an a fost furată din centrul oraşului plăcuţa care amintea de procesul Memorandumului, nici până la această dată nefiind descoperit cu exactitate făptaşul, iar de două ori a fost vandalizată statuia eroului Baba Novac, o dată chiar în preajma inaugurării Universităţii Spienţia.


NapocaNews