Legea insolventei, al carei proiect a fost trimis în Parlament dupa ce ordonanta de urgenta pe acest subiect a fost declarata neconstitutionala, a fost respinsa in data de 25 februarie 2014 deoarece PNL a votat împotriva reglementarii elaborate chiar de fostul ministru liberal al Finantelor, Daniel Chitoiu.

Un nou Cod al Insolventei este necesar pentru ca în ultimii ani, procedura de insolventa a fost folosita deseori de companii pentru a nu plati statul si furnizorii. De asemenea, mediul de afaceri are nevoie de o Lege a insolventei mai simpla si mai flexibila, întrucât actualele proceduri sunt greoaie si dureaza ani de zile.
In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 74 din data de 14 martie Comisia Europeana a publicat Recomandarea privind o noua abordare a esecului in afaceri si a insolventei.
Recomandarea Comisiei are la baza consultarile publice desfasurate anul trecut cu privire la o abordare europeana a insolventei (IP/13/655) si propunerea de revizuire a normelor UE privind cazurile de insolventa transfrontaliera, aprobata de Parlamentul European.

Recomandarea Comisiei va contribui la instituirea unui cadru coerent pentru normele nationale în materie de insolventa, cerând statelor membre:
– sa faciliteze restructurarea într-un stadiu incipient a întreprinderilor aflate în dificultati financiare, înainte de lansarea procedurii oficiale de insolventa;
– eliminarea procedurilor lungi sau costisitoare si limitarea recurgerii la procedura de lichidare;

– sa dea întreprinderilor aflate în dificultati financiare posibilitatea de a solicita o perioada de gratie temporara de pâna la patru luni (care sa poata fi prelungita pâna la cel mult 12 luni), perioada în care sa adopte un plan de restructurare, înainte ca institutiile creditoare sa poata initia proceduri de executare silita împotriva lor;
– sa faciliteze procesul de adoptare a planului de restructurare, astfel încât sa se mareasca sansele de salvare a întreprinderilor viabile;
– sa reduca impactul negativ pe care falimentul l-ar avea asupra sanselor viitoare ale unui întreprinzator de a pune bazele unei noi afaceri, în special prin descarcarea acestora de datorii în termen de cel mult trei ani.
Potrivit recomandarii, statele membre ar trebui sa instituie masuri corespunzatoare în termen de 12 luni, iar în 18 luni de la adoptarea recomandarii, Comisia va efectua o evaluare a starii de fapt, pe baza rapoartelor anuale ale statelor membre, pentru a stabili daca sunt necesare masuri suplimentare în cadrul procesului de reformare.

Textul integral al recomandarii il puteti citi aici.

Sursa: TRANSILVANIA Recuperari Creante Cluj