Primăria Cluj-Napoca trebuie să achite 60.000 de euro pentru un aviz pe care l-a primit deja, pentru a debloca traseul de avizare al Planului Urbanistic General, blocat la nivelul Consiliului Judeţean Cluj. Noul PUG aşteaptă deja de 4 ani să fie elaborat.

Trei avize lipsesc pentru avizarea PUG-ului de către Consiliul Judeţean Cluj: de la Aeroportul Internaţional Cluj, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare şi Ministerul Agriculturii.

Dacă primele două avize pot fi obţinute, pentru eliberarea celui de-al treilea, Primăria Cluj-Napoca trebuie să achite 60.000 de euro deşi a primit deja un aviz similar.

Mai precis, Oficiul pentru Studii Pedologice, instituţie aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, care se autofinanţează, trebuie să elibereze un aviz în baza studierii claselor de terenuri.

„Legea 350 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, la articolul 5, spune: în acest scop, operatorii economici sau instituţiile care deţin imobile, instalaţii, echipamente ori care prestează un serviciu public au obligaţia de a pune la dispoziţia autorităţii publice, cu titlu gratuit, la solicitarea acesteia în termen de 15 zile, informaţiile necesare”, a declarat arhitectul şef al municipiului, Ligia Subţirică.

Avizul cerut de Ministerul Agriculturii a mai fost eliberat în urmă cu mai mulţi ani, dar atunci nu era necesar şi studiul referitor la clasele de terenuri, devenit între timp obligatoriu. Cum Oficiul pentru Studii Pedologice nu are bază de date, studiul trebuie luat de la început şi costă 60.000 de euro. În lipsa acestui studiu, Ministerul Agriculturi refuză şi reînnoirea celuilalt aviz, expirat între timp în valabilitate.

„Acest aviz există la dosarul depus la Consiliul Judeţean, numai că de acolo se cere un nou aviz, iar un nou aviz cere o nouă bătălie: legea spune că e gratuit, cei de la Oficiu spun că nu au bază de date, Ministerul nu le dă bani să facă studiu pentru că e o structură autofinanţată şi atunci ce facem? În acest moment, Consiliul Judeţean are tot temeiul legal să dea avizul pe PUG şi să vină la Primărie pentru a putea fi validat”, a declarat Emil Boc.