In urma transmiterii comunicatului de presa „Organizatiile Studentesti ii cer Ministrului Mihnea Costoiu sa isi respecte promisiunile!”, emis de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) in 17 Martie 2014, ne-au fost solicitate de catre dumneavoastra mai multe detalii spre clarificarea informatiilor. Intrucat pornind de la comunicatul de presa ANOSR, atasat, au existat si preluari din care se inteleg sau se pot intelege informatii neconcordante cu cele prezentate de federatia noastra, facem urmatoarele precizari:

Modul de calcul al ratei de abandon (40%):

Rata de abandon este calculata pe toata perioada programului de studii, nu doar pentru anul terminal. Astfel, dintre studentii care s-au inmatriculat in anul 1 acum 3, 4, 5, 6 ani (in functie de lungimea programului de studii) si care trebuiau sa termine facultatea in 2013, au abandonat aproximativ 40%. Unii au abandonat in anul 1 de studii, altii in anul 2, altii in ultimul an – 40% este totalul.

Procentul de 40% se refera la abandonul pentru ciclul licenta.

Procentul de abandon pentru fiecare universitate:

Rata de abandon pentru fiecare universitate variaza foarte mult. Pentru a nu se intelege ca toate universitatile care au raspuns solicitarii noastre au o rata de abandon de 40%, am atasat tabelul cu procentele de abandon pentru fiecare universitate din cele care au raspuns, pentru ciclul licenta.

ANOSR considera extrem de grav refuzul unor universitati de a oferi datele solicitate si le multumeste celor care au raspuns pentru deschiderea lor. Demersurile de obtinere a datelor solicitate si de la universitatile care nu au raspuns vor continua, conform legii liberului acces la informatii de interes public (legea 544 / 2001).

ANOSR va reveni cu o analiza mai ampla a datelor colectate in perioada urmatoare.

NapocaNews