Patronul firmei de transport Fany, din Cluj, rămâne în arest preventiv, iar soţia acestuia va fi în continuare arestată la domiciliu, au decis vineri magistraţii Curţii de Apel Cluj. Soţii Cadar sunt acuzaţi că au dat mită directoarei ARR, Dobrilă Daniela, şi consilierului preşedintelui CJ Cluj, Răzvan Pop, pentru a câştiga licitaţia privind atribuirea traseelor de transport din Cluj.

Ştefan Cadar, patronul Fany, a fost arestat preventiv vinerea trecută prin hotărârea Tribunalului Cluj. Aceeaşi magistraţi au decis arestul la domiciliul al soţiei acestuia. Recursul făcut de avocaţi a fost respins. “În urma şedinţei desfăşurate în cameră de consiliu astăzi, 21 martie, Curtea de Apel Cluj a dispus respingerea contestaţiilor formulate de către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj şi de către inculpaţii Ştefan Cadar şi Olezia Cadar împotriva încheierii penale a judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Cluj. Hotărârea este definitivă şi a fost pronunţată în cameră de consiliu”, a precizat judecătorul Valentin Chitidean, purtător de cuvânt la Curtea de Apel Cluj.

De ce au fost arestat Cadar Tribunalul Cluj a finalizat, ieri, motivarea hotărârii de arestare preventivă a lui Ştefan Cadar, patronul firmei de transport Fany care i-a dat mită directoarei de licenţe a Autorităţii Rutiere Române, Dobrilă Daniela, pentru a-la ajuta să câştige o licitaţie. Ştefan Cadar a fost arestat prevenitv vineri, iar nevasta acestuia, Olezia Cadar, şi Daniela Dobrilă au fost arestate la domiciliu. Magistraţii clujeni au susţinut că arestarea preventivă este motivată de faptul că „Ştefan Cadar a comis infracţiuni de corupţie, care presupun o gravitate abstractă sporită, gravitate menţinută la un nivel înalt şi în cazul de faţă, raportat la modalitatea complexă în care acesta a acţionat, prin implicarea mai multor persoane, astfel încât să se asigure disiparea răspunderii penale”. De asemenea, judectorii mai arată că patronul Fany are antecedente penale, el fiind condamnat definitiv în 2012 la 1 an şi două luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere sub influenta alcoolului a unui autovehicul pe drumurile publice având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală prevăzută , dar si pentru fals privind identitatea. Magistraţii mai arată că Ştefan Cadar şi-a schimbat pe parcursul a 3 luni de zile 15 cartele telefonice, pe care le-a folosit mai ales pentru convorbirile cu directoarea de la Autoritatea Rutiera Română. „Dacă activităţile desfăşurate ar fi fost unele oneste, transparente, este evident că tot acest efort de ascundere nu ar mai fi avut loc”, se arată în motivarea instanţei.

Cum a câştigat Fany licitaţia

Procurorii au arătat că Ştefan Cadar, împreună cu soţia Olezia, patronii firmei Fany Prestări Servicii SRL, au intervenit pe lângă directoarea Direcţiei Licenţe a Autorităţii Rutiere Române pentru ca aceasta să favorizeze compania la licitaţia pentru atribuirea traseelor de transport din judeţul Cluj pentru perioada 2014 – 2019. Astfel, pentru sprijinul promis în câştigarea licitaţiei care a avut loc la finalul anului 2013, Dobrilă Daniela ar fi acceptat şi ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri, nemijlocit sau prin intermediari, bunuri şi bani cu titlu de mită: un autoturism, un televizor, boxe, suma de 10.000 lei, un mp3 player şi mai multe obiecte de îmbrăcăminte (valoarea totală fiind de cca 12.000 euro). De asemenea, soţii Cadar sunt acuzaţi că au promis suma de 10.000 de euro, din care au plătit 6.000 de lei, unui funcţionar din Consiliul Judeţean Cluj ca să câştige licitaţia respectivă.

Ofertă de la Fany: o maşină cu 240 de lei

Magistraţii au mai reţinut că pentru a disimula darea ca mită a maşinii, un Volkswagen Polo, Fany a întocmit un contract de vânzare-cumpărare cu o rudă de-a directoarei de la ARR, Daniela Dobrilă. Pe factura de vânzare era trecută suma de 3.000 de lei. Procurorii au constata că taxa de timbru pentru maşină, în valoare de 2.200 de lei, a fost plătită tot de Ştefan Cadar. „Scăzând şi valoarea TVA care este de 580 de lei se poate constata că maşina a fost <> cu 240 de lei”, se arată în hotărârea instanţei. De asemenea, judecătorii au avut ca probă covorbiri de-ale lui Cadar din care reieşea că maşina este un cadou pentru Dobrilă.

Florina Pop, Sursa: Adevarul