După aproape doi ani de la publicarea în revista Nature a dovezilor plagiatului comis de Victor Ponta în teza de doctorat, ancheta penală în cazul premierului nu a fost finalizată definitiv. Curtea Supremă ar putea decide astăzi dacă premierul Ponta poate fi tras la răspundere pentru că a copiat mare parte din teza de doctorat. Parchetul general, condus de Tiberiu Niţu a închis în prima fază dosarul explicând ca nu poate măsura cantitativ cât a copiat Ponta în lucrarea de doctorat coordonată de Adrian Năstase în anii 2000.

Judecătorii Curţii Supreme vor judeca astăzi o cerere care ar putea duce la anchetarea lui Ponta pentru plagiat. Soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) primită de premierul Victor Ponta în cazul plagiatului a fost contestată de către Adrian Răzvan Papahagi, George Mihail Neamţu şi Augustin Minel Ofiţeru la instanţa supremă, aceasta fiind şi ultima cale de atac faţă de rezoluţia procurorilor.

Universitatea din Bucureşti a concluzionat deja că teza lui Victor Ponta este plagiată, cerând retragerea titlului de doctor.

Între timp, Victor Ponta şi-a scos din CV menţiunea că este doctor, însă nu a renunţat la titlu.