Partidul Popularilor Maghiari din Transilvania consideră că manifestaţia anticonstituţională, antieuropeană şi şovină de luni, de la Târgu Mureş, a fost de fapt una paşnică, informaţiile contrare fiind propagate de o manipulare a presei centrale.

Într-o conferinţă de presă organizată astăzi, la Cluj-Napoca, Zakarias Zoltan, vicepreşedinte al PPMT şi preşedintele PPMT, Toro Tibor, au spus că în afară de o mică îmbrânceală, nu s-a produs niciun incident, iar prezentarea acţiunii într-o altă manieră nu face decât să descrediteze lupta ungurilor pentru autonomie.

Ziarul Cuvântul liber spune altceva: „in zona „Unic”, tinerii cu cagule pe fata au trecut pe partea carosabila a drumului, imbrancindu-se cu jandarmii, aruncand in ei cu diferite obiecte sau cu petarde. Fara a ceda in fata provocarilor, vadit intentionate, oamenii legii au reusit, nu fara greutati, sa-i tina pe manifestantii ilegalisti intr-o coloana cat de cat organizata, pana in centrul orasului”.

A fost filmat chiar şi un cetăţean în timp ce scotea în public, ameninţător, o sabie. Mai mult, la acţiune a fost inccendiat şi un drapel al Uniunii Europene.

Toro Tibor a afirmat că forţele de ordine româneşti au provocat participanţii la „plimbarea civică” prin Târgu Mureş şi că din cauza lor s-a ajuns la îmbrânceli. „Nu au reuşit să ne provoace, nu ne lăsăm provocaţi”, concluzionează acesta.

Preşedintele PPMT mai spune că autonomia aşa-zisului „ţinut secuiesc” trebuie să preocupe toate partidele politice din Ungaria, nu doar pe cele prezente la acţiunea din Târgu Mureş, mai ales că în Constituţia Ungariei este prevăzută apărarea intereselor cetăţenilor maghiari din afara Ungariei.

Oamenii de ordine ai organizatorilor mitingului nu s-au dezis la faţa locului de tinerii care acţionau violent.

În legătură cu interzicerea prezenţei partidului Jobbik pe raza statului român, Tibor crede că afirmaţia lui Traian Băsescu este o declaraţie neeuropeană, pentru că există partide radicale în Europa care au legitimitate pentru că primesc voturi.