Prefectul de Mureş, Corneliu Grosu, afirmă că noua structură care ar urma să fie realizată la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, în urma acordului de guvernare cu UDMR, va duce la „segregarea studenţilor pe criterii etnice”, respectiv la o „construcţie catastrofală”.

Prefectul Corneliu Grosu a declarat, miercuri, presei, că, practic, liniile de studiu în limba maghiară vor fi transferate de la actuala Facultate de Medicină Generală şi cea de Farmacie, precum şi modulul de limbă engleză, în noua structură, „în noua UMF”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În opinia prefectului, noua construcţie va duce „la segregarea studenţilor, pe criterii etnice”.

Totodată, Grosu a afirmat că, în momentul în care va trebui realizată noua structură, va trebui să se asigure atât baza materială pentru studii, cât şi baza materială pentru instruire practică şi „de continuitate a profesiei”, respectiv laboratoare, săli de disecţie proprii, profesori proprii.

„Am segregat etnic studenţii, acum dorindu-se departamente separate, segregăm profesorii pe crierii etnice şi facem o construcţie catastrofală, segregăm baza materială. Cum vom face? Vom lua clinica de ortopedie de la Spitalul Clinic Judeţean şi o dăm unei facultăţi, şi aceeaşi clinică de ortopedie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă o dăm celeilalte facultăţi. Care sunt criteriile? Nu pot să fie decât criterii etnice. Şi vom avea o clinică de ortopedie la facultate de medicină în limba română şi vom avea încă o clinică de aceeaşi specializare la facultatea nou înfiinţată în limba maghiară. Am făcut două clinici, una română şi un maghiară, pe criterii etnice”, a afirmat prefectul.

În plus, prefectul a spus că, în urma acestor măsuri, se vor încălca normele europene legate de legiferare, dar şi principiile legate de convieţuire.

„Practic suntem împotriva nu numai a principiilor europene de convieţuire multinaţională şi multiculturală, ceea ce în Târgu Mureş până acum am făcut cu românii şi maghiarii de aici, cu politicienii maghiari şi români, atât cât au fost ei de buni într-o parte sau alta. Suntem împotriva normelor europene cu caracter de legiferare. În acest moment, aşa cum văd eu lucrurile, această nouă construcţie nu va avea finalitate”, a spus Grosu.

În opinia acestuia, la UMF Târgu Mureş se aplică de mulţi ani toate principiile legate de multiculturalitate, iar protocolul semnat în 2012 la care se face referire în convenţia dintre UDMR şi USD a fost deja aplicat în totalitate.

Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş a fost, începând din 2011, subiectul unor controverse, în care formaţiunile politice maghiare au reclamat nerespectarea dreptului la învăţământ în limba maternă aşa cum prevede Legea educaţiei 1/2011, iar cele româneşti, că se vrea „scindarea”.

O Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studiu la UMF Târgu Mureş a fost aprobată, la sfârşitul lunii martie 2012, de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea că la universitate va fi înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.

Aplicarea HG a fost suspendată, în 4 mai 2012, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Guvernul Ungureanu a declarat recurs faţă de sentinţa de suspendare a HG, însă ulterior Guvernul Ponta a retras acţiunea.

Respectiva HG a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

În luna aprilie 2013, Hotărârea de Guvern din martie 2012 privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul UMF Târgu Mureş, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză, a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureş.

Premierul Victor Ponta preciza, luni, că prevederile din protocolul semnat cu UDMR sunt cele cuprinse în programul de guvernare, arătând că nu este vorba despre acceptarea unei descentralizări pe criterii etnice şi nici de înfiinţare a unei universităţi în limba maghiară la Târgu Mureş.

El mai susţinea că în protocol nu scrie nici despre înfiinţarea unei universităţi în limba maghiară la Târgu Mureş.

Acordul semnat de liderii USD şi UDMR, luni, prevede reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale, prin legislaţie adecvată, reprezentarea proporţională a maghiarilor în instituţii şi soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare la UMF Târgu-Mureş.

Sursa: Mediafax