Corneliu Grosu, prefectul de Mureş, spune că unii dintre participanţii la “marşul secuilor”, respectiv reprezentanţi ai organizaţiei “64 de Comitate”, au încercat să provoace forţele de ordine, adăugând că astfel de “plimbări prin oraş cu solicitări de rupere a pământului românesc” ar trebui interzise.

“Cei care au provocat forţele de ordine au fost cei de la HVIM (organizaţia 64 de Comitate – n.r.). Jobbik şi Garda Maghiară au fost, de data aceasta, în limita unei normalităţi pe care noi o dorim în continuare. Cei care au fost vehemenţi au fost de la HVIM. Dar nu cei din Târgu Mureş au fost cei mai vocali, nu cei din Târgu Mureş au provocat organele de ordine. Au fost de prin Harghita şi Covasna. Aceştia au fost cei mai vehemenţi, aceştia au venit şi s-au apucat să facă dezordine în Târgu Mureş”, a declarat, marţi, prefectul de Mureş, Corneliu Grosu, citat Mediafax.

Prefectul a spus că este “nepermis” ca persoane din afara judeţului “să strice liniştea şi să conturbe populaţia de la Târgu Mureş”, iar “seara, când vin de la serviciu”, locuitorii oraşului să îi asculte pe manifestanţi “când urlă ca disperaţii”.

Grosu a apreciat că au fost peste 2.000 de oameni din afara judeţului, din totalul celor aproximativ 4.000 care au luat parte la manifestări, ceea ce demonstrează un interes scăzut faţă de aşteptările organizatorilor, care s-au pregătit pentru peste 100.000 de participanţi. “La Monumentul Secuilor Martiri, cât şi pe parcursul mişcării maselor de oameni spre centrul oraşului (…) au fost acţiuni şi au fost manifestări antistatale, antiromâneşti, segregaţioniste, şovine – scandându-se lozinci cu cuvinte grele adresate românilor, adresate statului român, autorităţilor române din Bucureşti şi Târgu Mureş. Totul s-a transformat într-o parodie de solicitare a unor aşa-zise drepturi pe care unii şi le revendică de prin 1900 toamna, care au culminat cu un fâs. Se anunţa cu surle şi trâmbiţe, inclusiv de către organizatorul principal, Izsak Balazs (preşedintele CNS – n.r.), că se vor duce la Prefectură şi vor depune documente de protest la Guvern şi la Preşedinţie. Nu a venit nimeni, nu a depus nimic. De dimineaţă am fost informat că a venit pe e-mail o hârtie cu tot felul de revendicări”, a afirmat prefectul.

Acesta a susţinut că la manifestări au fost forţe de ordine “suficiente” şi că, deşi au fost “mulţi oameni beţi”, nu se poate vorbi despre incidente semnificative.
“Am fost prezent tot timpul, nu am avut incidente de niciun fel. Cineva a spus că s-a aruncat cu pietre şi petarde, nu a fost adevărat, au fost câteva pocnitori folosite de sărbători. Au fost mulţi oameni beţi, aseară nu putea să plece un autobuz către un judeţ pentru că nu îl găseau pe unul care era beat prin boscheţi”, a mai spus prefectul judeţului Mureş.

Grosu a adăugat că la manifestări au fost o serie de reprezentanţi din străinătate care “au venit să dea lecţii de democraţie”, deşi la ei acasă “nici nu sunt luaţi în seamă”, el subliniind că “plimbări prin oraş cu steaguri şi cu solicitări din acestea de rupere a pământului românesc” nu trebuie să mai aibă loc, iar autorităţile ar trebui să le interzică.
“Cred că pe viitor aceste marşuri nu trebuie să mai aibă loc şi trebuie stabilite condiţiile exacte de manifestare. (…) Plimbări prin oraş cu steaguri şi cu solicitări din acestea de rupere a pământului românesc în Târgu Mureş nu trebuie să se mai întâmple niciodată, autorităţile, de data aceasta, pe un fundament legal care acum nu există acum şi care trebuie creat, să interzică astfel de manifestări”, a mai spus prefectul.

Luni seară, aproximativ 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor ucişi în 1854, organizată la Târgu Mureş, CNS cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Oamenii au ascultat discursuri timp de aproximativ trei ore şi jumătate, în faţa Monumentului Secuilor Martiri, după care preşedintele CNS i-a îndemnat pe manifestanţi să se deplaseze pe trotuar spre centrul oraşului. Participanţii au pornit în marş strigând “Hungaria”, “Să piară Trianonul” şi “Autonomia”.

Tudor Matei, Sursa: Activenews.ro