Senatul a adoptat tacit, luni, o iniţiavă legislativă prin care se propune „încoronarea” acvilei de pe Stema Românei, ca simbol al independenţei şi suveranităţii statului român.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului este iniţiată de un grup de parlamentari PNL, UNPR şi PC, scrie Mediafax.

Iniţiatorii menţionează în expunerea de motive la proiectul legislativ că, în 1991, Comisia de Heraldică a Academiei Române a propus refacerea vechii steme din 1921 fără însemnele regalităţii, cât mai neutră din punct de vedere politic. Academicianul Ion Berindei menţiona, spun aceştia, că mai multe ţări care au ca formă de stat republica (Rusia, Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Serbia, Georgia) au păstrat coroanele în compoziţia stemelor lor.

„Coroana de oţel pe Acvila României din stema Regatului Român, turnată din oţelul unui tun turcesc capturat în războiul din 1877, pe lângă morala şi tradiţia creştină, aceasta simbolizează caracterul naţional şi independenţa obţinută prin jertfa şi lupta poporului român. Dacă vrem să rupem odată şi pentru totdeauna cu trecutul comunist trebuie să începem prin reconsiderarea simbolurilor naţionale: drapel şi stemă”, mai arată semnatarii propunerii legislative.