Valdimir Putin a semnat vineri legea privind preluarea de către Rusia a Crimeei de la Ucraina, în pofida unor sancţiuni adoptate de către UE şi Statele Unite, şi a ordonat focuri de articificii la Moscova şi în peninsulă, vineri noaptea, pentru sărbătorirea evenimentului, relatează BBC News online.

Uniunea Europeană a înscris pe o listă alţi 12 oficiali ruşi vizaţi de sancţiuni, acuzaţi că sunt implicaţi în anexarea peninsulei, iar vineri a semnat cu Ucraina un acord politic privind consolidarea relaţiilor politice. Liderii europeni, reuniţi într-un summit la Bruxelles, au anunţat totodată accelerarea eforturilor în vederea reducerii dependenţei energetice a Uniunii faţă de Rusia.

Lista cuprinde, astfel, 33 de oficiali vizaţi de interdicţii de călătorie şi blocarea averilor pe teritoriul UE. Printre ei se află vicepremierul Dmitri Rogozin şi doi consilieri apropiaţi ai lui Putin, Serghei Glaziev şi Vladislav Surkov.

Valoarea acţiunilor a scăzut vineri în mod brusc, la Moscova, în contextul în care investitorii evaluează impactul sancţiunilor occidentale asupra economiei ruse. Două agenţii de rating au retrogradat perspectivele Rusiei de la stabil la negativ. De asemenea, Visa şi Mastercard au oprit serviciile pentru două instituţii financiare ruse, şi anume Bank Rossiya (afectată de sancţiuni americane) şi SMP Bank.

Acordul semnat vineri, la Bruxelles, de către liderii celor 28 de state membre UE cu premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk acoperă doar partea politică a Acordului de Asociere cu UE. Acest acord a fost respins în noiembrie de către Viktor Ianukovici, preşedintele prorus al Ucrainei în acea perioadă. Această decizie a declanşat proteste violente, soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi, îndepărtarea lui Ianukovici de la putere, instalarea unor noi autorităţi şi anexarea Crimeei.

Rusia a încheiat vineri un adevărat „Blitzkrieg” instituţional privind alipirea peninsulei.

Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) a ratificat joi tratatul semnat marţi de către preşedintele Vladimir Putin cu liderii proruşi din Crimeea. Deputaţii au adoptat totodată o lege constituţională privind încorporarea Crimeei în teritoriul rus. Consiliul Federaţiei (Camera superioară) a ratificat vineri tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, sfidând comunitatea internaţională care nu recunoaşte acest acord.

Sursa: Mediafax