Chiar inainte de criza din Ucraina, companiile straine din Rusia si-au exprimat ingrijorarea fata de numarul ridicat de directori expulzati din aceasta tara pentru infractiuni minore.

In contextul in care Occidentul ameninta Rusia cu aplicarea unor sanctiuni serioase, este asteptata o intensificare a acestor actiuni, potrivit Bloomberg.

Autoritatile ruse au retras vizele pentru aproape 1.000 de persoane din afara fostului spatiu sovietic, de la finele anului trecut. Motivele au constat in infractiuni administrative precum parcare sau fumat in zone interzise sau chiar pentru traversare prin locuri nepermise.

„Oamenii au fost opriti la granita pentru ca aveau doua amenzi pentru depasirea limitei de viteaza si li s-a spus ca vizele lor nu mai sunt valabile”, a spus Alexis Rodzianko, presedintele Camerei americane de comert din Moscova, care promoveaza in Rusia interesele a 800 de companii americane, printre care Exxon Mobil si PepsiCo.

Inainte de demiterea, luna trecuta, a presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, sustinut de Moscova, si mobilizarea trupelor ruse in Crimeea, autoritatile ruse lucrau impreuna cu reprezentantii companiilor straine la rezolvarea cat mai rapida a problemlor legate de expulzare.