Scandalurile interetnice se reîntorc în hochei

Drapelul României şi jucătorii huiduiţi la Gheorgheni

Preşedintele FRHG: ,,lipsa de educaţie îşi spune cuvântul”

de Liviu C.

La ultima prezenţă a echipei de hochei Steaua în Gheorgheni a izbucnit un nou scandal interetnic. Bucureştenii s-au impus în meciul cu Progym Gheorgheni, iar la final au făcut un tur al patinoarului, purtând şi drapelul României (doar meciul s-a jucat în cadrul Campionatului României de hochei). În acel moment, suporterii au început să fluiere şi să huiduie atât drapelul, cât şi pe jucătorii stelişti. Mai mult, pe filmuleţul postat şi pe Internet (http://www.youtube.com/watch?v=SNsI-86zICk)se vede cum, în momentul în care jucătorii celor două echipe se salutau, unul dintre hocheiştii de la Gheorgheni a tras de drapelul purtat de stelist, lăsându-l să cadă jos. Un alt stelist l-a ridicat imediat, moment în care a fost bruscat Pal Ferenc (potrivit gsp.ro). De asemenea, când vroiau să părăsească gheaţa, un alt harghitean a vrut să facă puţină ordine în rândul românilor, iar suporterii strigau în cor ,,Ria, Ria, Ungaria!”.

L-am întrebat pe preşedintele Federaţiei României de Hochei pe Gheaţă (FRHG), Florian Gheorghe, dacă o asemenea atitudine a publicului şi a jucătorilor este ceva normal şi dacă s-ar impune anumite măsuri.
,,Ceea ce s-a întâmplat acolo – spunea Florian Gheorghe – sunt lucruri reprobabile şi nu trebuie să aibă loc pe terenul de sport; pe oricare teren de sport, nu numai în patinoare. Sunt probleme politice expuse în public”.
,,Sunt inflamaţi politic. Dacă vă aduceţi aminte, în trecut nu exista aşa ceva. Nu exista nici o urmă de şovinism. Eu personal, care am jucat atâta timp, am prieteni şi la Gheorgheni, şi la Miercurea-Ciuc, peste tot”, adăuga preşedintele FRHG.
Acesta mai spunea că o ,,convieţuire socială nu înseamnă politică. Iar noi trebuie să convieţuim. Asta e normalitatea. Dacă oamenii nu înţeleg, înseamnă că lipsa de educaţie îşi spune cuvântul”.

Nici o pedeapsă pentru Progym Gheorgheni

Cazul a fost discutat în Comisia de Disciplină din cadrul FRHG, dar nu s-a luat nici o măsură împotriva acestui incident. ,,Nu există în nici un regulament o situaţie după care să ne putem ghida. Până acum, nu a fost în analele sportului aşa ceva, ca atare nu s-a putut cataloga în nici un fel. A rămas ca noi să discutăm cu antrenorii şi cu sportivul. (…) Nu este o atitudine corespunzătoare pentru un public prezent la o întrecere sportivă, dar nu am avut un cadru legal să pedepsesc publicul sau echipa organizatoare”, spunea Florian Gheorghe.
Preşedintele FRHG a concluzionat: ,,Ştiţi foarte bine că l-au spânzurat pe Avram Iancu, l-au bătut pe copilul acela (n.a. – incidentul din 2012, din cadrul lotului României de hochei, când un român a primit o corecţie în vestiar chiar de 1 Decembrie). Dacă la Guvern şi în alte părţi – Parlament şi tot ce ţine de ocrotirea simbolurilor naţionale – nu s-a luat nici o măsură directă, atunci despre ce vorbim? Credeţi că eu pot să scot sabia din teacă?”.

XXX

Dacă hocheiul românesc nu poate pedepsi astfel de ieşiri ale suporterilor şi sportivilor, fotbalul se pare că o poate face. În urmă cu un an, la meciul dintre CFR Cluj şi Rapid, un giuleştean a dat foc drapelului Ungariei. În urma acestui gest, echipa bucureşteană a jucat un meci de pe teren propriu cu porţile închise. De asemenea, şefii fotbalului românesc le-au cerut scuze maghiarilor.

În acest caz, oarecum similar, petrecut la Gheorgheni, echipa harghiteană nu primeşte nici măcar un avertisment, iar şefii hocheiului secuiesc ori conducerea oraşului Gheorgheni nu ne adresează nici o scuză…

Sursa: Informația Harghitei via Dan Tanasa