Cred că ruperea Uniunii Social-Liberale era cel mai anticipat divorț politic. Programul lor de guvernare s-a rezumat la ”jos Băsescu”. E deja prea banal să mai menționez că guvernul USL a continuat politica guvernului Boc și că nu sunt cu nimic mai buni decât Băsescu. Scriam prin 2012, într-un articol, că această alianță va rezista maxim până la alegerile prezidențiale (se pare că s-au certat mai repede), după care PSD va aduce UDMR la guvernare să-și poată consolida puterea. Nu mă bucur că am avut dreptate, ci sunt deranjat de asta, deranjat să știu că extremiștii maghiari vor ajunge din nou să desfășoare acțiuni anti-românești pe banii românilor.

Vicepremierul Liviu Dragnea a propus să legifereze arborarea drapelului secuiesc pe instituțiile statului român, exact aceiași condiție pe care o pun extremiștii maghiari pentru a acorda suport PSD-ului. Majoritatea românilor nu sunt de acord ca din guvern să facă parte UDMR, nu pentru asta au votat. Dar așa funcționează ”democrația” în România: orice partid când este în opoziție vorbește împotriva extremismului maghiar (prefăcându-se că sunt patrioți) ca odată ajunși la putere să aducă și UDMR la guvernare pentru a își consolida poziția. Forumul Civic al Românilor din Harghita și Covasna i-a cerut lui Victor Ponta să nu aducă UDMR-ul la guvernare. Dar evident că setea de putere a acestuia e mai mare decât voința românilor. Nu trebuie să ne mire faptul că Ponta condamna prezența UDMR la guvernare în timpul protestelor din ianuarie-februarie 2012 și că acum e dispus să le satisfacă interesele anti-românești. În politică așa funcționează lucrurile, până ajung la putere politicienii se prefac că îi interesează opiniile și dorințele românilor, ca apoi, când nu mai au nimic de pierdut să-și vadă doar de interesele lor.

Nici ungurii să nu-și facă iluzii că o vor duce mai bine cu UDMR la guvernare, căci steagurile secuiești și plăcuțele bilingve nu țin de foame. Dar aceștia uită mereu că sărăcia din Harghita și Covasna nu se datorează statului român, ci politicienilor corupți. În cazul lor al celor de etnie maghiară care țin zona respectivă în mizerie, să poată da vina pe români și să invoce faptul că au nevoie de autonomie. UDMR este o organizație ce nu respectă legile statului român. Au existat mii de cazuri când acești șovini au arborat steagul secuiesc și steagul Ungariei pe instituțiile statului român, când au militat pentru dezmembrarea României, când au discriminat românii în propria țară, când au furat din banul public și au profitat de funcțiile lor politice să facă afaceri. Din păcate nici politicienii români nu sunt mai buni ca UDMR, căci cu sprijinul acestora extremiștii unguri își desfășoară activitatea și mai ajung de multe ori chiar în guvern. Ponta, Băsescu, Crin Antonescu, Tăriceanu, Kelemen Hunor sau Laszlo Tokes sunt cu toții ca o otravă pentru România, atât pentru români cât și pentru unguri.

Ce nu am anticipat din acest circ a fost retragerea lui Tăriceanu din PNL și inițiativa acestuia de a înființa o nouă formațiune politică cu care să sprijine PSD. În trecut acesta era împotriva alianțe dintre PNL și PSD, ca acum să-i pară rău să piardă avantajele puterii. A demonstrat că e exact ca majoritatea politicienilor, lipsit de demnitate și principii. Singurul lucru pozitiv ce a ieșit din destrămarea USL a fost respingerea în Senat a modificării OUG nr. 31/2002 în vederea incriminării penale a manifestărilor şi organizaţiilor cu caracter legionar, propunere inițiată de liberalul Crin Antonescu, aflat sub influențele Institutului Elie Wiesel și a președintelui acestuia, neo-marxistul Alexandru Florian.

Guvernarea USL a fost un dezastru până acum. În loc să aducă niște schimbări majore față de guvernul PDL, social-democrații și liberalii le-au continuat politica acestora: au împrumutat bani de la FMI, au inventat taxe și impozite noi, au dat legi proaste fără să se consulte cu cetățenii și au arătat că sunt la fel de corupți. Acum PSD ne demonstrează că în politica din România se poate tot timpul și mai rău, singurul lucru prost ce lipsea era prezența UDMR la guvernare. Dacă această formațiune ajunge în guvern, ne putem aștepta ca în viitor să fie finanțate activități anti-românești și separatiste pe bani publici, pe banii noștrii. Dar vina principală nu o poartă extremiștii unguri, dușmani ai românilor, ci Victor Ponta, care prin invitația ce o face către UDMR trădează românii din Ardeal.

Codrin Goia